Përkthimi Kurd

Gjuha kurde është një gjuhë e folur nga populli kurd kryesisht në Lindjen e Mesme - posaçërisht, Turqia veriore, Irani, Irak, dhe Siria. Gjeni se si të përktheni anglisht në kurdisht për biznes, shkollë, ose udhëtime.

Po kërkoni përkthimin kurd? Nëse jeni duke u përpjekur të mësoni frazat anglisht të biznesit ose nevoja përkthimi i arsimit, ju kemi mbuluar.

 

Gjuha kurde flitet në pesë vende: Armenia, Azerbajxhan, Irani, Irak, dhe Siria. Ekzistojnë tre gjuhë kurde, përfshirë Veriun, Qendrore, dhe Kurdi i Jugut.

 

Kurde veriore (i njohur edhe si Kurmanji) flitet në Turqinë veriore, Irani, Irak, dhe Siria. Formshtë forma më e zakonshme e gjuhës kurde që flitet në të gjithë botën. Flitet gjithashtu nga jo-kurdë në Armeni, Çeçeni, Çerkezi, dhe Bullgaria.

 

Kurde qendrore (i njohur edhe si soranisht) flitet në Irak dhe Iran. Oneshtë një nga gjuhët zyrtare të Iranit, dhe shumica e njerëzve i referohen kësaj gjuhe thjesht si ‘kurde’ - jo Kurdish kurde qendrore ’.

 

Kurde e Jugut (i njohur gjithashtu si Palewani ose Xwarîn) flitet në Irak dhe Iran. Laki është një dialekt kurd kurd i Jugut (megjithëse shumë gjuhëtarë argumentojnë se është plotësisht e ndarë nga kurdishtja fare).

 

Ekspertët vlerësojnë se 20.2 milion njerëz flasin kurdisht në të gjithë botën. 15 milion prej atyre që flasin jetojnë në Turqi, vendi më i populluar nga kurdi. Shtë gjuha e tretë iraniane më e zakonshme.

 

Jo çuditërisht, është gjuha kryesore e Kurdistanit, një zonë ku gjuha kurde është gjuha kryesisht e folur. Kurdistani përfshin Irakun verior, Turqia juglindore, veriu i Sirisë, dhe Iranin veriperëndimor.

 

Kurde veriore (Kurmanji) është gjuha e lidhur më ngushtë me kurden origjinale. Dialektet e tjera kanë marrë fjalë dhe shqiptime nga gjuhët e tjera fqinje, ndërsa Kurmanji i ka qëndruar besnik origjinës së tij.

Alfabeti Kurd

Gjuha kurde përdor dy alfabete: Latinisht dhe arabisht; ai përdor katër sisteme të ndryshme shkrimi. Alfabeti i Unifikuar Kurd ka 34 personazheve.

 

Shkrimi arab u krijua nga aktivisti dhe studiuesi fetar Sa’id Kaban.

 

Para 1932, Gjuha kurde në Turqi dhe Siri përdor shkrimin arab; nga vitet 1930 e në vazhdim, Kurdët në këtë zonë filluan të përdorin shkrimin latin. Në Irak dhe Iran, Kurdët ende përdorin shkrimin arab.

 

Soranisht (Kurde qendrore) përdor alfabetin arab. Kaban e krijoi këtë skenar në vitet 1920, por nuk u përdor gjerësisht në media deri pas rënies së Sadam Huseinit (që persekutoi folësit kurdë).

Kultura kurde

Kurdët Sorani kryesisht praktikojnë Islamin Sunni dhe Krishterimin. Traditat gojore janë shumë të rëndësishme në këtë pjesë të botës, dhe poezitë epike kurde të quajtura Lawj tregojnë histori dashurie, aventurë, dhe betejat. Dëshmia e parë e letërsisë kurde është nga shekulli VII.

Përkthimi Kurd në Anglisht

Përkthimi i anglishtes në gjuhën kurde nuk është jashtëzakonisht e vështirë. Anglishtja dhe Kurdja ndajnë shumë rregulla të gramatikës, të cilën shumë anglishtfolës amtare e marrin shumë lehtë.

 

Gramatika e kësaj gjuhe ndjek lëndën, Objekt, rendi i foljes.

 

Vështirësia që hasin shumë folës vendas anglisht kur mësojnë kurdisht është shqiptimi i fjalëve. Dëgjimi i gjuhës kurde të folur me zë të lartë është një nga mënyrat më të mira për të mësuar si duhet të shqiptoni fjalë të ndryshme.

 

Shumë anglishtfolës vendas gjithashtu mund të hasin në sfida kur përkthejnë kurdisht në anglisht (dhe anasjelltas) sepse gjuha është shkruar duke përdorur shkronja latine ose arabe.

 

Deshifrimi i një gjuhe krejtësisht të re mund të jetë i vështirë për shumë anglishtfolës amtare. Ende, nëse tashmë keni përvojë në leximin e teksteve arabe ose latine, ju mund t’i gjeni përkthimet pak më të lehta.

 

Gjuha kurde gjithashtu nuk ka dialekte të kuptueshme reciprokisht. Kuptimi i dialekteve të ndryshme të gjuhës nuk ndryshon shumë nga njëri-tjetri. Ju mund të udhëtoni në kombe të ndryshme kurdo-folëse në të gjithë botën dhe në përgjithësi të kuptoni lehtësisht variacionet e gjuhës - pasi të keni zotëruar përkthimin bazë kurd.

 

Përpjekja për të mësuar kurdisht në internet? Keni nevojë për përkthime të shpejta për udhëtime, shkollë, ose biznesi? Ne rekomandojmë përdorimin e softuerit të përkthimit makinerik që ka një mjet përkthimi kurd dhe që lehtë mund të përkthejë tekstin në të folur, siç është aplikacioni Vocre, në dispozicion në Google Play për Android ose Dyqani i Apple për iOS.

 

Program kompjuterik siç është Google Përkthe ose aplikacioni i mësimit të gjuhës të Microsoft nuk ofron të njëjtën saktësi të përkthimit në anglisht si aplikacionet me pagesë.

Shërbimet e Përkthimit Kurd

Përkthyesit dhe shërbimet e përkthimit anglisht-kurdisht shpesh paguajnë gati $100 nje ore, pasi kjo konsiderohet gjuhë e specializuar. Nëse jeni duke u përpjekur të përktheni tekste më të gjata, kjo mund të bëhet mjaft e kushtueshme, kështu që ne rekomandojmë futjen e tekstit në një program ose aplikacion softuer për përkthimin e gjuhës.

 

Shikoni mjetin tonë të përkthimit në internet që mund t'ju ndihmojë të mësoni fjalë dhe fraza themelore, të tilla si pershendetje ne gjuhe te tjera.

Më shumë Përkthim Online

Në Vocre, ne besojmë se nuk duhet të punësoni një përkthyes të kushtueshëm për të komunikuar thjesht me dikë. Aplikacioni ynë i automatizuar i përkthimit mund të përkthejë komunikimin me shkrim dhe me gojë.

 

Ne ofrojmë më shumë përkthime në internet në gjuhët vijuese:

 

 • Shqiptare
 • Arabisht
 • Armene
 • Azerbajxhanas
 • Bjellorusisht
 • Bengalisht
 • Boshnjak
 • Bullgare
 • Burmanisht
 • Kamboxhiane
 • Cebuano
 • Kineze
 • Cirilike
 • Çeke
 • Daneze
 • Esperanto
 • Frëngjisht
 • Guxharatisht
 • Hindisht
 • Islandez
 • Iranian
 • Khmer
 • Koreane
 • Kurde
 • Kirgize
 • Tuberkulozi
 • Luksemburgase
 • Maqedonas
 • Malajalameze
 • Maratisht
 • Nepalisht
 • Pushto
 • Persisht
 • Portugez
 • Punxhabi
 • Samoane
 • Somalisht
 • Spanjisht
 • Suedisht
 • Teluge
 • Tajlandez
 • turk
 • Ukrainas
 • Uzbekisht
 • Vietnameze
 • Jidish

 

A keni përvojë me përkthimin kurd? Çfarë sfidash hasni kur përktheni Kurde në Anglisht ose Anglisht në Kurde?

Merrni Vocre Tani!