Përkthim nga gjuha angleze në nepale: Këshilla dhe praktika më të mira

Përmirësoni saktësinë e përkthimeve tuaja me këtë udhëzues të dobishëm në gjuhën angleze në nepale! Mësoni këshilla dhe truket e dobishme për përkthim efektiv.

Përkthimi i anglishtes në nepalisht konsiderohet shumë më i ndërlikuar sesa përkthimi i anglishtes në Spanjisht ose frëngjisht, veçanërisht nëse nuk zotëroni plotësisht asnjërën gjuhë.. Nepalishtja konsiderohet në kategori 4 gjuhe, do të thotë është po aq e vështirë për të përkthyer fjalët, frazat, dhe fjali nga anglishtja në nepalisht pasi është anglisht në greqisht ose anglisht në rusisht. Por me mjetet dhe këshillat e duhura, ju mund të përmirësoni saktësinë e përkthimeve tuaja dhe të bëheni shumë më të sigurt në punën tuaj. Në këtë udhëzues, ne do të shqyrtojmë mënyra të ndryshme për të përkthyer në mënyrë efektive anglisht në nepalisht.

Lajmi i mirë është se është më e lehtë për të përkthyer anglisht në nepalisht se sa është anglisht në kinezisht ose arabisht.

Njihni kontekstin në mendje

Sa herë që përktheni, është e rëndësishme të mbani parasysh kontekstin dhe të kuptoni se kush është audienca juaj. Frazat angleze që përdorni mund të nënkuptojnë diçka ndryshe nga homologët e tyre nepale–ose mund të ketë interpretime të shumta për të njëjtën fjali. Duke kuptuar nuancat e të dyja gjuhëve, ju mund të ofroni një përkthim më të saktë që i përgjigjet mesazhit origjinal.
 

Njihuni me frazat dhe termat e zakonshëm në anglisht dhe nepalisht

Për të arritur një më të sigurt, përkthim i rrjedhshëm, është thelbësore të njiheni me frazat dhe termat e zakonshëm në anglisht dhe nepalisht. Në disa raste, e njëjta frazë mund të ketë kuptime të shumëfishta në varësi të kontekstit të saj. Marrja e kohës për t'u njohur me nuanca të tilla gramatikore dhe stili do të sigurojë që përkthimet tuaja të jenë të sakta, precize, dhe me nuanca.

Respektoni Preferencën Kulturore në Lokalizimin

Lokalizimi është një hap i rëndësishëm për projektet që përfshijnë përkthimin e anglishtes në nepalisht. Për shembull, kur përkthen nga anglishtja në nepalisht, duhet t'i kushtoni vëmendje të veçantë të kuptuarit të kulturës dhe njerëzve të saj për sa i përket pritjeve të tyre dhe preferencave gjuhësore. Kjo do të thotë të merren parasysh faktorët kulturorë të brendshëm dhe të jashtëm si zakonet, traditat, besimet dhe theksi lokal- dhe duke përdorur këtë njohuri për të siguruar që përkthimet tuaja të priten pozitivisht në tregun e synuar.

Gjuha Nepale

E Gjuhë nepaleze flitet në të gjithë Nepalin dhe është gjuha e parë e shumicës së vendasve. Ka gjithashtu 129 gjuhë të tjera që fliten në vend, shumica rrjedhin nga gjuhët indo-ariane dhe sino-tibetiane.

Ndërsa Nepali është gjuha zyrtare e Nepalit, gjuhët e tjera të para në vend njihen gjithashtu si languages ​​gjuhë të para ’gjithashtu. Languageshtë gjuha më e folur në Nepal, ndërsa gati gjysma e banorëve e flasin atë; Maithili është gjuha e dytë më e folur (megjithëse vetëm pak më shumë se 10% e flasin vendasit). Shumica e gjuhëve në vend rrezikojnë të vdesin, pasi shumica e gjuhëve nuk fliten gjerësisht në të gjithë vendin.

Nepali dikur quhej Khas-Kura dhe Gorkhali.

 

Përkthimi Anglisht në Nepalisht

Përkthimi i anglishtes në nepalisht është më i ndërlikuar sesa me disa gjuhë të tjera. Dialektet kryesore të Nepalisht përfshijnë:

 

 • Acchami
 • Baitadeli
 • Bajhangi
 • Bajurali
 • Bheri
 • Dadeldhuri
 • Dailekhi
 • Darchulali
 • Darchuli
 • Doteli
 • Gandakeli
 • Humli
 • Purbeli
 • Soradi

 

Anglishtja dhe Nepali ndajnë disa fjalë - pak më shumë 100 në fakt! Nëse jeni të njohur me alfabetin dhe shqiptimet Nepaleze, të mësosh këto fjalë është më e lehtë se disa të tjera.

Përpjekja për të mësuar Nepalisht në internet? Ne rekomandojmë përdorimin e softuerit të përkthimit makinerik që ka një mjet përkthimi në Nepali dhe mund të përkthejë lehtësisht tekstin në të folur, siç është aplikacioni Vocre, në dispozicion në Google Play për Android ose Dyqani i Apple për iOS.

Program kompjuterik siç është Google Përkthe ose aplikacioni i mësimit të gjuhës të Microsoft nuk ofron të njëjtën saktësi të përkthimit në anglisht si aplikacionet me pagesë.

 

Fjalori Nepalisht

Fjalori Nepal përmban më shumë se 150,000 fjalët. Letrat janë shkruar në shkrimin Devanagari, rrjedhin nga shkrimi Brahmi, dhe bazuar në Sanskrite. Lexuesit vendas anglezë do të jenë të lumtur të mësojnë se Nepalisht lexohet nga e majta në të djathtë (si anglishtja). Shkronjat e mëdha shkruhen njësoj si shkronjat e vogla.

 

Përkthyes Nepalisht

Përkthyesit dhe shërbimet e përkthimit Nepalisht Anglisht shpesh paguajnë gati $50 nje ore. Nëse jeni duke u përpjekur të përktheni tekste të thjeshta, ne rekomandojmë futjen e tekstit në një program ose aplikacion softuerik të përkthimit gjuhësor.

Shikoni mjetin tonë të përkthimit në internet që mund t'ju ndihmojë të mësoni fjalë dhe fraza themelore, të tilla si pershendetje ne gjuhe te tjera.

 

Më shumë Përkthim Online

Ne ofrojmë më shumë përkthime në internet në gjuhët vijuese:

 

 • Shqiptare
 • Android
 • Arabisht
 • Bengalisht
 • Burmanisht
 • Çeke
 • Daneze
 • Holandez
 • Guxharatisht
 • Hindisht
 • Koreane
 • Malajalameze
 • Maratisht
 • Polake
 • Portugez
 • Suedisht
 • Tamilisht
 • Teluge
 • Punxhabi
 • Urdu

Merrni Vocre Tani!