Фрази за деловен англиски јазик за состаноци

Фразите за деловен англиски јазик се сосема различни од фразите што ќе ги научите на англиски јазик. Откријте ги значењата на популарните идиоми -- и неколку трикови за брзо да научите нови фрази.

Додека зборовите што се користат во деловниот и разговорниот англиски јазик се исти (најчесто), деловниот англиски јазик користи тотално различен тон од неговиот брат или сестра во разговор. Без разлика дали форматот е устен или писмен, деловниот тон е претежно формален.

Можеби бибер на малку англиски разговор тука и таму (и ова често се охрабрува!), но ќе треба да им се обраќате на луѓето помалку случајно отколку на пријател.

Постојат неколку зборови, фрази, и деловни англиски изрази што сакате да ги научите, исто така (но ќе стигнеме до тоа подоцна!).

Бизнис англиски тон

Findе откриете дека повеќето деловни луѓе користат тон што е:

 

 • Професионални
 • Авторитативен
 • Директен
 • Специфични

 

Кога се сомневате, зборуваат со професионален тон. Ова им покажува на другите дека сте сериозни во однос на она што го зборувате. Исто така, покажува дека имате почит кон другите во собата.

 

Вие исто така сакате да звучите авторитативно (дури и ако не сте авторитет на некоја тема). Една од најдобрите вештини што можете да ја научите во деловното работење во пресликување. Ако звучите возбудено и среќно за некоја тема, ќе ги возбудиш другите, исто така.

 

Повеќето деловни англиски јазик се многу директни. Не сакате да зборувате за рекламирање за вашиот викенд или времето. Во повеќето земји на англиски јазик, времето е пари. Можете да им покажете на вашите колеги дека се грижат и да се хуманизирате, прашувајќи за нечиј викенд; но тогаш, преминете на темата.

 

Исто така, ќе забележите дека повеќето луѓе зборуваат специфично кога станува збор за деловниот јазик. Избегнувајте употреба на зборови како „добро“ и „одлично“. Наместо тоа, рече зошто нешто е добро или одлично.

 

Дали производот ја зголемува продуктивноста? За колку? Покажете - не кажувајте - на вашата публика за што зборувате.

Зошто да научите деловен англиски јазик

Англискиот стана меѓународен јазик на деловно работење. Без оглед каде патувате, обично ќе го сретнете англискиот јазик како заеднички јазик на вашите деловни соработници. (Иако, Кинески и шпанскиот јазик се корисни, исто така).

 

Додека англискиот јазик е донекаде стандарден во повеќето земји на англиски јазик, деловниот англиски јазик може да варира според земја, регионот, и индустријата.

 

Препорачуваме да научите некои од најчестите зборови и фрази за вашата одредена индустрија и да го направите учењето навика да учите малку по-малку.

 

Совети и трикови за деловен англиски јазик

Преземете апликација за јазик

Обидувајќи се да научите англиски фрази и деловен англиски јазик? Апликација за превод на јазик може да ви помогне да научите нови зборови, изговори, па дури и преведете фрази за вас.

 

Препорачуваме да користите софтвер за машинско преведување што може лесно да преведува текст на говор, како што е апликацијата Vocre, достапно на Google Play за Android или продавница за јаболка за iOS.

Придружете се на размена на деловен јазик

Додека се обидувате да научите деловен англиски јазик, има голема можност илјадници луѓе да се обидат да научат деловни фрази на вашиот прв јазик.

 

Пријавете се за размена на деловен јазик, или најдете партнер за размена на јазици на веб-страница како Креглист или огласна табла за деловно училиште.

 

Ако се обидувате да ги подобрите вашите вештини за презентација, секогаш можете да се пријавите на час на Toastmaster. Оваа организација нуди часови за јавно обраќање - и е насочена кон деловни професионалци.

 

Научете како да се претставувате професионално и кои зборови да ги користите. Getе добиете повратна информација во реално време и ќе можете многу брзо да научите многу фрази.

Прочитајте деловен весник, Списание, или весник

Ако имате добра основа за деловен англиски јазик, можеби ќе сакате да го зголемите вашиот вокабулар со читање деловно списание, списание, или весник. Овие периодични изданија користат многу деловен јазик и англиски идиоми.

 

Наидете на збор или фраза што не ја знаете? Побарајте го на Интернет или во апликација за учење јазик.

 

Не само што ќе научите за вообичаени зборови и фрази, но истовремено ќе добиете и увид во вашата индустрија. Тоа е она што тие го „освојуваат“ во деловниот свет.

Создадете добри навики

Не можете да научите ништо од манжетната (друга фраза!) освен ако не си камен ладно генијалец. Ако навистина сакате да научите деловен англиски јазик, ќе сакате да одвојувате одредено време секоја недела за да го направите тоа во навика.

 

Дадете обврска секоја недела да:

 

 • Прочитајте дел од едно деловно списание или весник
 • Научете пет нови фрази
 • Средба со партнер за размена на јазици
 • Напишете еден деловен документ и споделете го со вашиот партнер за преглед
 • Користете го вашиот деловен англиски јазик усно за време на петминутна презентација (по можност со вашиот партнер за јазик за повратни информации)

Оди бавно

Важно е да не се претерате со ново знаење. Човечкиот мозок може да научи само толку многу информации одеднаш. Кога учите деловен англиски јазик, не го учиш само јазикот; учите и ново деловно јазило, како и како да ги извршувате работните должности.

Заеднички корисни англиски фрази за бизнис

Подолу е краток список на вообичаени деловни фрази. Llе забележите дека повеќето од овие фрази користат фигури на говор (а некои од нив потекнуваат уште од дамнешните 1800-ти!).

 

Иако е важно да се разбере дека овие фрази не се збир на нивните буквални зборови, можете да видите дека тие имаат некаква смисла - ако можете да го прекинете неверувањето и да ја користите вашата имагинација.

 

Останете на врвот на: Постојано управувајте со нешто или следете го.

 

Пример: „Сакам да останете на врвот на извештаите за продажба; Не сакам никакво изненадување на крајот на четвртото.

 

Биди на топката: Слично на „остани на врвот“; не дозволувајте некоја задача да ве оддалечи.

 

Пример: „Влезете во топката со почеток во тој извештај“.

 

Размислете на прстите: Размисли брзо.

 

Пример: „Ми требаат вработени кои размислуваат на прсти кога станува збор за проблеми во последен момент.

 

Размислете надвор од кутијата: Размислете креативно.

 

Пример: „Нашиот следен проект треба да биде единствен; клиентот навистина сака да размислуваме надвор од рамките на овој “.

 

Добијте тркалање на топката: Започнете со проект.

 

Пример: „Алиса, може ли да ја добиете топката на овој деловен состанок со објаснување на нашите предизвици за месец август?”

 

Бура на мозоци: Помислете на идеи.

 

Пример: „Needе треба да размислиме десетици идеи за да го решиме овој проблем“.

 

Повлечете жици: Побарајте помош или услуги од некој што е во позиција на моќ.

 

Пример: „Менди, можете да повлечете неколку конци до Градското собрание? Навистина ни треба градоначалникот на одборот со зонирање за тој проект.

 

Мултитаскинг: Вршење на повеќе од една задача истовремено.

 

Пример: „Има премногу работи да се направат на претстојниот проект, така, ќе ви требам сите за повеќе задачи “.

 

Носете многу капи: Слично на мултитаскинг.

 

Пример: „Бренда, Quarterе ми требаш да носиш многу капи овој квартал, бидејќи ќе бидеш и канцеларија и менаџер на проект “.

 

Каснете повеќе отколку што можете да џвакате: Преземете повеќе отколку што сте способни.

 

Пример: „Боб, Би сакал да ги заземам двете позиции на канцелариски менаџер и проект менаџер, но не сакам да гризам повеќе отколку што можам да џвакам “.

Корисни фрази специфични за индустријата

Повеќето индустрии имаат свои фрази и жаргон што ги користат наизменично со редовниот англиски разговор. Неколку примери за таков јазик вклучуваат:

 

 • Испораки
 • Управување со проекти
 • Овластување
 • Крајна линија

 

Некои компании користат сопствен брендиран жаргон, исто така. Многу поголеми компании, како Гугл, Мајкрософт, и Фејсбук, може да создаде јазик околу производот, алатка за обука, или компанија за култура.

 

Зошто го прават ова? Тие им „рекламираат“ на своите вработени. Работниците влегуваат во поинаков свет откако ќе влезат во кампусот на Мајкрософт. Сите носат „униформа“ (деловна облека), околината се чувствува на одреден начин, и дури зборувате поинаку отколку што зборувате дома.

 

Едноставно, тоа е еден начин да се создаде култура во канцеларија.

 

Повеќето компании не очекуваат да го знаете овој јазик - без разлика дали вашиот прв јазик е англиски, Корејски, или Бенгалски. Иако, вработените обично ќе одат напред и ќе го користат овој јазик затоа што тоа е она што тие биле обучени да го прават.

 

Секогаш е во ред да прашате некого да се разјасни или објасни. Правејќи го тоа во САД. (и повеќето други земји што зборуваат англиски) се смета за знак на почит и дека внимавате на говорникот и сакате темелно да разберете што е кажано.

Пишан деловен англиски јазик

Само во случај да не сте биле збунети веќе, пишаниот деловен англиски јазик значително се разликува од англискиот орален бизнис. Дури и луѓето што зборуваат англиски како прв јазик, честопати сметаат дека пишувањето деловни документи е донекаде предизвикувачко.

 

Најчестите видови деловни документи вклучуваат:

 

 • Продолжува
 • Мотивациони писма
 • Меморандуми
 • Е-пошта
 • Бели документи

 

Добрата вест е дека повеќето од горенаведените документи се исклучително формуларни. Ако сте прочитале една, ќе имате добра рубрика за да напишете сличен документ сами.

 

Продолженијата имаат тенденција да бидат во формат на список и да користат точки на куршуми. Постојат неколку области каде што ќе треба да напишете мало резиме - но месото и компирот од биографија се тешки факти.

 

Мотивационите писма се можност да ги споделите со вашата личност и вашиот глас да блеснат. Тие се едноставно изјава на намера.

 

Меморандумите доставуваат важни информации без премногу сложеност; белите книги даваат многу информации и имаат тенденција да бидат исклучително долги.

 

Е-пошта (како лична е-пошта) доставувајте информации професионално и со малку личност.

 

Без оглед зошто се обидувате да научите деловен англиски јазик, горенаведените совети и трикови треба да ви помогнат да се подготвите за следниот состанок. Обидете се да бидете нежни кон себе; не претепајте се ако не разбирате збор или фраза што не се преведува рамномерно на вашиот прв јазик.

 

Повеќето луѓе кои зборуваат англиски како прв јазик не зборуваат течно на кој било друг јазик, па тие се обично среќни што можеш комуницираат со други култури.

Земете Vocre сега!