Anglishtja Amerikane Vs Anglishtja Britanike

A keni menduar ndonjëherë për ndryshimet midis Anglishtes Amerikane dhe Anglishtes Britanike? Lexoni për të zbuluar pse folësit anglezë përdorin dallimet gramatikore në të gjithë botën.

Mësimi i anglishtes është mjaft i vështirë vetvetiu. Kur merrni parasysh faktin që fjalët angleze ndryshojnë shumë midis vendeve, rajoneve, shtetet, dhe qytetet, dhe mësimi i fjalëve të nuancuara në anglisht mund të ndihet çiltër i pamundur ndonjëherë.

 

Fjalët britanike ndryshojnë në kuptim dhe kontekst nga fjalët amerikane. Zbuloni ndryshimin midis anglisht amerikan vs. Anglishtja Britanike - dhe pse këto dallime ekzistojnë në radhë të parë.

Anglishtja Amerikane Vs Anglishtja Britanike: Një histori

Si shumë vende të tjera më parë nën sundimin britanik, Amerika adoptoi anglishten si gjuhën e saj kryesore. Megjithatë Ndërsa Anglishtja Amerikane dhe Anglishtja Britanike ndajnë shumicën e të njëjtave fjalë, struktura e fjalisë, dhe rregullat gramatikore, anglisht shumica e amerikanëve flasin sot nuk tingull si anglishtja britanike.

 

Në 1776 (kur Amerika deklaroi pavarësinë e saj mbi Britaninë), nuk kishte fjalorë të standardizuar në anglisht. (Megjithëse e Samuel Johnson-it Fjalor i Gjuhës Angleze ishte botuar në 1755).

 

Fjalori i parë anglisht u botua në 1604 (gati dy shekuj pasi Kolombi udhëtoi për herë të parë në Amerikën e Veriut). Ndryshe nga shumica e fjalorëve anglisht, Alfabetikisht Tabela e Robert Cawdrey nuk u botua si një listë e burimeve të të gjitha fjalëve anglisht. Në vend të kësaj, qëllimi i tij ishte të shpjegonte fjalë ‘të vështira’ për lexuesit që mund të mos i kuptonin kuptimet e tyre.

Fjalori anglisht i Oksfordit

E Fjalori anglisht i Oksfordit u thirr nga Shoqëria Filologjike e Londrës në 1857. Wasshtë botuar midis viteve 1884 dhe 1928; suplementet u shtuan gjatë gjithë shekullit të ardhshëm, dhe fjalori u digjitalizua në vitet 1990.

 

Ndërsa OED standardizoi drejtshkrimin dhe përkufizimet e fjalëve, nuk bëri ndryshime të mëdha në drejtshkrimin e tyre.

Fjalori i Nuhut Uebster

Fjalori i parë i Noah Webster u botua në 1806. Ky ishte fjalori i parë amerikan, dhe u dallua nga fjalorët britanikë duke ndryshuar drejtshkrimin e disa fjalëve.

 

Webster besonte se anglishtja amerikane duhet të krijojë drejtshkrimin e saj të fjalëve - fjalë që vetë Webster besonte se nuk ishin në përputhje me drejtshkrimin e tyre. Ai krijoi një drejtshkrim të ri fjalësh që ai e konsideronte më estetikisht dhe logjik.

 

Përfshihen ndryshime të mëdha drejtshkrimore:

 

 • Tërheqja e U-së në disa fjalë si ngjyra
 • Braktisja e L-së së dytë të heshtur me fjalë si udhëtimi
 • Ndryshimi i CE me fjalë në SE, si mbrojtja
 • Hedhja e K-së në fjalë si musick
 • Hedhja e U-së në fjalë si analoge
 • Ndryshimi i S-së në fjalë si shoqërohu në Z

 

Webster gjithashtu mësoi 26 gjuhët që konsiderohen bazë për anglishten (duke përfshirë sanskrite dhe anglisht saksone).

Anglishtja Amerikane Vs. Ndryshimet e drejtshkrimit të anglishtes britanike

Dallimet midis Drejtshkrimi amerikan dhe drejtshkrimi britanik që u iniciuan nga Noah Webster mbeten të paprekura deri më sot. Amerikanët zakonisht nuk shkruajnë fjalë si ngjyra me U ose fjalë të tilla si muzikë me K në fund.

 

Ne gjithashtu hedhim L -në e dytë të heshtur me fjalë si udhëtimi dhe mbrojtja dhe ofendimi i drejtshkrimit me një SE në vend të CE.

 

Anglishtja Britanike në thelb përdor drejtshkrimin e fjalëve nga gjuha që janë përvetësuar. Keto fjale, quhen fjalë huazimi, përbëjnë gati 80% të gjuhës angleze!

 

Gjuhët Anglishtja ka ‘huazuar’ fjalë nga përfshijnë:

 

 • Afrikanisht
 • Arabisht
 • Kineze
 • Holandez
 • Frëngjisht
 • Gjermanisht
 • Hebraisht
 • Hindisht
 • Irlandez
 • Italiane
 • Japoneze
 • Latinisht
 • Malajzisht
 • Maori
 • Norvegjeze
 • Persisht
 • Portugez
 • Rusisht
 • Sanskrite
 • Skandinave
 • Spanjisht
 • Suahilisht
 • turk
 • Urdu
 • Jidish

 

Anglishtja Amerikane Vs. Anglisht britanik Dallimet e shqiptimit

Dallimet kryesore midis mënyrave që amerikanët i shqiptojnë fjalët dhe mënyrës sesi Britanikët i thonë ato janë mjaft të dukshme edhe për një vesh të pastërvitur. Ende, ka një të specializuar, dallimi i standardizuar në shqiptimin e fjalëve angleze.

 

Për t’i bërë gjërat më konfuze, Qytetarët e Shteteve të Bashkuara nuk kanë vetëm një lloj të theksit - dhe ka edhe ndryshime në thekse britanike, në varësi të vendit ku jetoni në Mbretërinë e Bashkuar.

Shqiptimi i shkronjës A

Një nga ndryshimet më të zakonshme në shqiptim midis anglishtes amerikane dhe asaj britanike është shkronja A. Britanikët zakonisht shqiptojnë As si "ah" ndërsa amerikanët shqiptojnë Si më të fortë; Si tingëllon më shumë si ato në fjalë akk sesa urrej.

Shqiptimi i Shkronjës R

Britanikët gjithashtu jo gjithmonë shqiptojnë shkronjën R kur paraprihet nga një zanore, siç është fjala parkoj ose kali. (Megjithëse, në varësi të vendit nga jeni në Sh.B.A., nuk mund të shqiptoni as Rs. Në disa pjesë të banorëve të Masaçusetsit ulin Rs-të e tyre, gjithashtu).

Dallimet gramatikore

Anglishtja Amerikane dhe Britanike nuk ndryshojnë vetëm në drejtshkrim dhe shqiptim. Ekzistojnë edhe ndryshime gramatikore midis të dyve, gjithashtu.

Një nga ndryshimet kryesore është se Britanikët përdorin kohën e tashme të përsosur më shumë se amerikanët. Një shembull i kohës së tashme të përsosur do të ishte, "Tom nuk mund t'i gjejë këpucët e tij askund; ai ka hequr dorë nga gjetja e tyre ".

 

Foljet njëjës gjithmonë ndjekin emrat kolektivë në Anglishten Amerikane. Për shembull, Do të thoshin amerikanët, “Tufa po migron në veri,”Ndërsa britanikët thonë, "Tufa po migron në veri".

Dallimet e fjalorit

Fjalori mund të ndryshojë brenda shteteve të ndryshme, qytetet, dhe rajone vetëm në një vend. Kështu që, nuk është për t'u habitur që fjalori amerikan është shumë i ndryshëm nga fjalët e fjalës që përdoren nëpër pellg. Disa nga fjalët më të zakonshme që Britanikët përdorin ndryshe nga sa përfshijnë Amerikanët:

 

 • Patate të skuqura (Patatet e skuqura)
 • festë bankë (festa federale)
 • Kërcyes (triko)
 • Llogaria rrjedhëse (llogari rrjedhëse)
 • Shporta e pluhurit (Koshi i plehrave)
 • Banesë (apartament)
 • Kodi postar (Kodi Postal)
 • Qumësht i skremuar (qumësht i skremuar)
 • Biskota (krisur)

Diferencime të tjera të zakonshme të gjuhës angleze

Pra, cila formë e anglishtes është e saktë? Ndërsa ekziston një ndryshim i dukshëm midis varieteteve të anglishtes (sidomos midis anglishtes që flitet në U.K. dhe Sh.B.A.), nuk ka asnjë mënyrë të drejtë ose të gabuar për t'i shqiptuar këto fjalë.

 

Sepse shfaqjet televizive me famë botërore filmohen në Sh.B.A., shumë njerëz që mësojnë anglishten si gjuhë e dytë mësojnë anglishten amerikane. Megjithatë, sepse perandoria Britanike kolonizoi pjesën më të madhe të botës, mësuesit flasin anglisht britanik.

 

Zona të tjera të botës ku drejtshkrimi anglisht, vokab, dhe gramatika ndryshon përfshijnë Kanadanë dhe Australinë.

 

Merrni Vocre Tani!