Fazat e Shokut të Kulturës

Discover the five stages of culture shock, how to prevent cultural frustrations, and how to reintegrate back into your home culture (should you decide to return at all!).

Tronditja kulturore është një lloj i zakonshëm i çorientimit në një vend të ri, Shtepi e re, ose mjedis të ri kulturor. Veryshtë shumë e zakonshme për studentët ndërkombëtarë dhe emigrantët ndërsa njohin një kulturë nikoqire.

 

Ndërsa një tronditje kulturore është disi e pashmangshme, ka mënyra për të minimizuar ndikimin që ky fenomen ka në përvojën tuaj në shtëpinë tuaj të re.

 

5 Fazat e Shokut të Kulturës

Pesë fazat e ndryshme të tronditjes kulturore janë muaji i mjaltit, zhgënjimi, rregullimi, pranimi, dhe rihyrje.

Faza e muajit të mjaltit

Faza e parë e tronditjes së kulturës është fillimisht faza e oon muajit të mjaltit ’. Kjo është (dicka e tille) faza më e mirë e tronditjes kulturore sepse ndoshta nuk po ndieni ende asnjë nga efektet ‘negative’.

 

Kur jeni në periudhën e muajit të mjaltit, në përgjithësi ju doni gjithçka në lidhje me mjedisin tuaj të ri. Ju po përqafoni kureshtjen tuaj, duke eksploruar vendin tuaj të ri, dhe gati për më shumë.

 

Ende, shpesh mund të jetë ‘teprimi’ i fazës së muajit të mjaltit që mund të çojë në efektet negative të tronditjes kulturore. Kur hyni gjithçka dhe zhyteni në një kulturë tjetër, është e zakonshme të filloni të ndiheni të lodhur.

 

Ato që dikur ishin sfida të reja emocionuese shpesh mund të bëhen pengesa të vogla dhe të rriten në bezdi të mëdha.

Faza e zhgënjimit

Faza e parë ‘negative’ e tronditjes kulturore është zhgënjimi. Ne të gjithë zhgënjehemi nga jeta jonë e përditshme, por ky zhgënjim mund të jetë edhe më i mërzitshëm kur jemi zhytur në një kulturë të re.

 

Në kulturën tonë të shtëpisë, ne shpesh zhgënjehemi kur nuk na dëgjojnë, nuk mund të komunikojë, ose ndjehen të padukshëm. Këto zhgënjime mund të ndihen të ekzagjeruara kur jemi në një kulturë të re. Jo vetëm që kemi të bëjmë me bezdi të përditshme, por kemi të bëjmë me këto bezdi në një ‘nivel 10’ në vend të një niveli normal.

 

Frustrimi mund të shfaqet në një vend pritës përmes keqkomunikimeve gjuhësore dhe dallimeve kulturore.

 

Ju madje mund të ndiheni të irrituar sepse nuk e dini mënyrën tuaj të kthimit, janë të panjohur me sistemin e transportit, dhe gjeni veten duke u humbur gjatë gjithë kohës.

Faza e rregullimit

Faza e rregullimit është kur gjërat fillojnë të përmirësohen pak. Po mësoheni me mjedisin tuaj të ri dhe po mësoni gjuhët lokale.

 

Ndërsa mund të mos ndiheni si vendas, po filloni të mësoheni me ndryshimet midis mënyrës tuaj të jetesës dhe asaj të vendit tuaj pritës.

Faza e Pranimit

Faza përfundimtare e tronditjes kulturore është pranimi dhe asimilimi. Kjo zakonisht ndodh pas disa ditësh, javë, ose muaj pas mbërritjes (shpesh varet nga sa kohë planifikoni të qëndroni).

 

Pranimi është kur më në fund filloni të ndiheni si një nga vendasit. Kjo shpesh ndodh kur më pak e prisni!

 

Ju papritmas kuptoni se si funksionon sistemi i transportit publik, ju filloni të ‘merrni’ shakatë brenda, dhe gjuha është më pak një luftë. Mund të duhen vite për tu integruar plotësisht në një kulturë të re, por ndoshta do të ndiheni më rehat gjatë kësaj faze sesa në fazat e mëparshme.

Goditja Kulturore e Ri-Hyrjes

Një lloj shoku tjetër i kulturës ndodh kur të ktheheni në shtëpinë tuaj në kulturën tuaj. Ky është një lloj shoku i kundërt kulturor.

 

Ju mund të ndiheni sikur kultura juaj e shtëpisë thjesht nuk i përshtatet stilit tuaj të jetës ose që miqtë dhe familja nuk ju marrin ’. Kjo është jashtëzakonisht e zakonshme kur udhëtoni midis vendeve në zhvillim dhe atyre të zhvilluara.

 

Mund të duhen ditë, javë, ose muaj për tu ndjerë përsëri normal. Ky lloj i zakonshëm i shokut kulturor thjesht ju tregon se nuk jeni i njëjti person që ishit kur u larguat nga vendi juaj.

Këshilla për parandalimin e goditjeve kulturore

Nëse shqetësoheni për tronditjen e kulturës (ose tashmë po i ndiejnë efektet e saj), ka disa mënyra për ta bërë kalimin tuaj pak më të lehtë.

 

Mësoni gjuhën

Para se të drejtoheni në shtëpinë tuaj të re, filloni të mësoni gjuhën. Edhe nëse vendasit flasin gjuhën tuaj të parë, do të dëshironi të filloni të mësoni disa fjalë dhe fraza për t'ju ndihmuar të komunikoni.

 

Shkarkoni një aplikacion përkthimi për t'ju ndihmuar të mësoni disa nga fjalët dhe frazat më themelore. Aplikacione si Vocre (në dispozicion në Google Play për Android ose Dyqani i Apple për iOS) të sigurojë përkthim me zë dhe tekst dhe madje mund të përdoret jashtë linje. Ju mund t'i përdorni këto lloje aplikacionesh për të mësuar gjuhën përpara se të dilni nga shtëpia - si dhe për t'ju ndihmuar të komunikoni me vendasit.

Shmangni pritjet

Totalshtë krejtësisht e zakonshme të kesh pritje të një kulture të re. Ende, pjesa më e madhe e dhimbjes dhe vuajtjes sonë vjen nga pritjet jo të shëndetshme dhe realitetet tona që dështojnë të përmbushin pritshmëritë e tilla.

 

Nëse jeni duke lëvizur në Paris, ju mund të prisni të hani bagueta çdo ditë ndërsa shëtisni përgjatë Champs-Élysées, duke folur Frëngjisht për të gjithë që takoni. Ndërsa në realitet, ju përfundoni duke zbuluar se e urreni ushqimin francez, nuk mund të komunikojë me vendasit, dhe humbisni në metro në çdo hap.

 

Importantshtë e rëndësishme të heqësh dorë nga pritjet përpara se të shkosh në një vend të ri. Ideja e kulturës dhe realiteti shpesh janë dy përvoja krejtësisht të ndryshme.

Anëtarësohuni në Grupet Lokale të Shfrytëzuesve

Një arsye që shumë ish-pats e gjejnë veten të izoluar është se është e vështirë të kuptosh se si ndihesh të jesh i huaj në një tokë të çuditshme - nëse nuk e ke bërë vetë. Shumë vendas nuk e kuptojnë tronditjen e kulturës, sepse ata kurrë nuk kanë provuar një zhytje në një kulturë tjetër.

 

Një mënyrë për të gjetur një ekuipazh që e kupton zhgënjimin tuaj është të bashkoheni me një grup ish-pat. Këto grupe përbëhen nga ish-pate nga e gjithë bota dhe kultura të tjera, kështu që ka të ngjarë të gjesh disa miq që të kujtojnë shtëpinë.

Përqafoni përkujtuesit e shtëpisë

Edhe nëse planifikoni të shkoni përgjithmonë në një vend tjetër, ju akoma do të dëshironi të lehtësoheni në çdo kulturë të ndryshme. Mos harroni të sillni me vete disa përkujtesa të shtëpisë.

 

Ndërsa zbulimi i ushqimeve të reja është gjithmonë argëtues, ju akoma do të dëshironi të shijoni ushqimin që ju kujton shtëpinë. Kërkoni për përbërës për të bërë ushqim nga kultura juaj. Prezantoni traditat e kulturës suaj në miqtë tuaj të rinj. Mos harroni të telefononi miqtë dhe familjen në shtëpi.

 

Tronditja e kulturës nuk është gjithmonë e lehtë për tu trajtuar, dhe zakonisht është disi e pashmangshme. Për fat të mirë, ka mënyra për ta bërë tranzicionin pak më të lehtë.

Merrni Vocre Tani!