Фази на културен шок

Discover the five stages of culture shock, how to prevent cultural frustrations, and how to reintegrate back into your home culture (should you decide to return at all!).

Културниот шок е вообичаен вид дезориентираност во нова земја, нов дом, или нов културен амбиент. Многу е вообичаено за странски студенти и имигранти, додека се запознаваат со културата домаќин.

 

Додека одреден културен шок е нешто неизбежен, постојат начини да се минимизира влијанието што го има овој феномен врз вашето искуство во вашиот нов дом.

 

5 Фази на културен шок

Петте различни фази на културен шок се меден месец, фрустрација, прилагодување, прифаќање, и повторно влегување.

Сцена на меден месец

Првата фаза на културен шок првично е фаза на „меден месец“. Ова е (на некој начин) најдобра фаза на културен шок затоа што веројатно сè уште не чувствувате ниту еден „негативен“ ефект.

 

Кога сте во периодот на меден месец, обично сакате сè за вашата нова околина. Ја прифаќате вашата curубопитност, истражување на вашата нова земја, и подготвени за повеќе.

 

Сепак, често може да биде „претерување“ во фазата на меден месец што може да доведе до негативни ефекти од културен шок. Кога влегувате сè и се потопувате во друга култура, вообичаено е да почнете да се чувствувате уморни.

 

Она што некогаш беа нови возбудливи предизвици честопати може да станат мали пречки и да прераснат во големи нервози.

Фазата на фрустрација

Првата 'негативна' фаза на културен шок е фрустрацијата. Сите се фрустрираме од секојдневниот живот, но оваа фрустрација може да биде уште повознемирувачка кога сме нурнати во нова култура.

 

Во нашата домашна култура, ние често се фрустрираме кога не нè слушаат, не може да комуницира, или да се чувствувате невидливо. Овие фрустрации може да се чувствуваат претерани кога сме во нова култура. Не само што се занимаваме со секојдневни вознемирувања, но ние се занимаваме со овие вознемирувања на „ниво 10“ наместо на нормално ниво.

 

Фрустрацијата може да се манифестира во земјата домаќин преку јазични лоши комуникации и културни разлики.

 

Можеби дури и ќе се чувствувате фрустрирани затоа што не го знаете вашиот обратно, не се запознаени со системот за транспорт, и наоѓај се како се губиш цело време.

Фаза на прилагодување

Фаза на прилагодување е кога работите ќе започнат да се подобруваат малку. Се навикнувате на вашето ново опкружување и добивате многу локални јазици.

 

Иако можеби не се чувствувате како локално население, почнувате да се навикнувате на разликите помеѓу вашиот начин на живот и начинот на живот на вашата земја домаќин.

Фазата на прифаќање

Последната фаза на културен шок е прифаќање и асимилација. Ова обично се случува по неколку дена, недели, или месеци по пристигнувањето (често во зависност од тоа колку долго планирате да останете).

 

Прифаќање е кога конечно ќе почнете да се чувствувате како еден од локалното население. Ова често се случува кога најмалку очекувате!

 

Одеднаш разбирате како работи системот на јавен превоз, почнувате да ‘влегувате’ во шеги, и јазикот е помалку борба. Можеби ќе бидат потребни години за целосно да се интегрира во новата култура, но веројатно и понатаму ќе се чувствувате поудобно во текот на оваа фаза отколку во претходните фази.

Шок за повторно влегување во културата

Уште еден вид културен шок се случува кога ќе се вратите дома во сопствената култура. Ова е еден вид обратен културен шок.

 

Можеби се чувствувате како сопствената домашна култура едноставно да не одговара на вашиот животен стил или пријателите и семејството да не ве „примаат“. Ова е исклучително вообичаено кога патувате меѓу земјите во развој и развиените земји.

 

Можеби ќе бидат потребни денови, недели, или месеци повторно да се чувствувам нормално. Овој вообичаен тип на културен шок едноставно ви покажува дека не сте истата личност што бевте кога ја напуштивте вашата родна земја.

Совети за спречување на културен шок

Ако сте загрижени за културниот шок (или веќе ги чувствуваат ефектите од тоа), постојат неколку начини да ја олесните вашата транзиција.

 

Научете го јазикот

Пред да се упатат кон вашиот нов дом, започнете да го учите јазикот. Дури и ако локалното население го зборува вашиот прв јазик, ќе сакате да започнете да учите неколку зборови и фрази за да ви помогнеме да комуницирате.

 

Преземете апликација за превод што ќе ви помогне да научите некои од најосновните зборови и фрази. Апликации како Vocre (достапно на Google Play за Android или продавница за јаболка за iOS) обезбедете превод на глас и текст и дури може да се користи и офлајн. Можете да ги користите овие типови апликации за да го научите јазикот пред да заминете од дома - како и да ви помогне да комуницирате со локалното население.

Избегнувајте очекувања

Сосема е вообичаено да се очекуваат нови култури. Сепак, најголемиот дел од нашата болка и страдање доаѓа од нездрави очекувања и нашата реалност што не ги исполнува таквите очекувања.

 

Ако се селите во Париз, може да очекувате да јадете багети секој ден додека шетате по Елисејските полиња, зборувајќи Француски на сите што ќе ги сретнете. Додека во реалноста, на крајот откривате дека ја мразите француската храна, не може да комуницира со локалното население, и да се изгуби во метро на секој чекор.

 

Важно е да се ослободите од очекувањата пред да се преселите во нова земја. Идејата за културата и реалноста честопати се две сосема различни искуства.

Придружете се на Локалните иселени групи

Една од причините што многу поранешни миленичиња се наоѓаат во изолација е тоа што е тешко да се разбере како се чувствува да си странец во чудна земја - освен ако не си го сторил тоа сам. Многу локални жители не го разбираат културниот шок затоа што никогаш не доживеале потопување во друга култура.

 

Еден начин да пронајдете екипаж кој ја разбира вашата фрустрација е да се придружите на групата поранешна тужба. Овие групи се составени од поранешни миленичиња од целиот свет и други култури, така најверојатно ќе најдете неколку пријатели кои ве потсетуваат на домот.

Прегрнете ги потсетниците за домот

Дури и ако планирате засекогаш да се преселите во друга земја, сепак ќе сакате да се олесните во која било друга култура. Не заборавајте да понесете неколку потсетници за домот со вас.

 

Додека откривањето нова храна е секогаш забавно, сепак ќе сакате да уживате во храната што ве потсетува на домот. Пребарајте состојки за да направите храна од вашата сопствена култура. Запознајте ги традициите на сопствената култура на вашите нови пријатели. Не заборавајте да ги повикате пријателите и семејството дома.

 

Културниот шок не е секогаш лесен за решавање, и обично е нешто неизбежно. за среќа, постојат начини да се направи транзицијата малку полесна.

Земете Vocre сега!