Како брзо да научите германски јазик

Учењето нов јазик може да се чувствува огромно. Добрата вест е дека има многу ресурси на располагање за да научите скоро кој било јазик (и зборувајте го течно!). Откријте како брзо да научите германски со овие трикови и совети за хакирање на речиси секој јазик.

Учењето нов јазик може да се чувствува огромно. Добрата вест е дека има многу ресурси на располагање за да научите скоро кој било јазик (и зборувајте го течно!). Ако треба да научите како да зборувате германски јазик бизнис, патува, или учи, не треба да биде премногу тешко да научите некои основни фрази и речник.

 

Откријте како брзо да научите германски со овие трикови и совети за хакирање на речиси секој јазик.

Дали е тешко учењето германски јазик?

Учењето на кој било нов јазик е незгодно - и да, веројатно тешко. Добрата вест за мајчин јазик на англиски јазик е дека германскиот и англискиот јазик се многу слични јазици, така, учењето германски јазик може да биде полесно за англичарите отколку што би било за мајчин јазик на шпански или француски јазик.

 

Можете дури и да препознаете некои од најчестите зборови што се користат на германски, како што 80 од 100-те најчесто користени англиски зборови се всушност германски зборови (или се од германско потекло)! Многу германски зборови звучат како најчесто користени англиски зборови, и многу зборови се едноставно исти.

 

Ова им олеснува на англиските говорници брзо да научат германски јазик.

Започнете бавно

Ние често имаме тенденција да сакаме да скокнеме во длабокиот крај кога учиме нова вештина. Или, се чувствуваме супер заплашени со учење на нов јазик, или на почетокот се наоѓаме премногу возбудени - и презаситени по неколку лекции.

 

Секогаш кога учите нова вештина или јазик, важно е да се започне бавно. Поверојатно е да се фрустрирате или изгорите ако прерано се обидете да научите премногу нови зборови или фрази на вокаб. Исто така, најверојатно ќе направите грешки ако се движите премногу брзо кога учите германски јазик.

 

Наместо да се обидувате да научите многу зборови одеднаш, парчиња лекции со фокусирање на еден аспект на вокабуларот (зборови, конјугации, посесивност, итн.).

Закажете времиња на студии

Помалку е веројатно дека навистина ќе останеме на учење нова вештина, ако не направиме детален план. Учењето германски јазик не е најтешкиот јазик за учење - особено ако веќе случајно знаете англиски. Сепак, може да се најдете себеси како се борите да најдете време да научите германски ако не закажете студиски сесии во вашиот распоред.

 

Вие исто така може да сакате да WOOP вашето време на студирање (желба, исходот, пречка, план). Одлучете која е вашата желба (Посакувам да учам германски јазик еден час на ден). Потоа, утврди како изгледа резултатот од таа желба (брзо учење германски јазик). Размислете за различни пречки што можат да ви застанат на патот (Можеби немам желба да учам, Наместо тоа, ќе сакам да гледам телевизија, итн.). Направете план за проучување кога ќе се појават препреки (Studyе учам наутро во случај да сум премногу уморен за да учам ноќе).

Прво научете го изговорот

Како англиски јазик, навикнавме да звучиме со зборови. Сепак, не сите комбинации на букви се изговараат исти на различни јазици.

 

Кога ќе научите зборови за вокабулар со видување, најверојатно ќе ги изговорите погрешно. Ако сте некој што учи зборови вокаб преку меморирање и повторување, постои голема шанса да научите погрешен изговор на германски зборови - а не правилен изговор.

 

Неучењето слаб изговор може да додаде повеќе време на вашите студии по германски јазик. Ако сакате брзо да научите германски, ќе сакате да ги научите точните изговори прв пат околу.

 

Најдобар начин да го направите ова е со учење зборови по звук - не по вид.

Научете ги најчестите германски зборови со вокаб

Постојат стотици илјади зборови на германски јазик. Зошто да научите зборови што ретко ќе ги користите? Наместо тоа, прво научете ги најчестите германски зборови. Овие зборови вклучуваат:

 

Но: но

На: на

Надвор: од

Во: во

Тоа: тоа

Умира: ова

Од страна на: од страна на

На: еден

Е: тој

За: за

Да има: имаат

Јас: Јас

Со: со

Неговиот: биде

Неговиот: неговиот

ти: тие

се: се

Војна: беше

Како што: како што

Кантарион: збор

Откако ќе ги научите најчестите германски зборови, можете да започнете да ги користите во кратки реченици.

Треба да научите нови вокап зборови и изговор? Препорачуваме да користите софтвер за машински превод кој има арапска алатка за превод и може лесно да преведува текст на говор, како што е апликацијата Vocre, достапно на Google Play за Android или продавница за јаболка за iOS.

Апликацијата преку гласовен влез и излез, за да можете да кажете реченица на англиски јазик и да слушнете како звучи на германски во реално време.

Запаметете ги сродните зборови

Здружените зборови се зборови што полесно се учат затоа што звучат повеќе како зборови на други јазици. На пример, фразата, добро утро, на германски јазик е добро утро. Оваа фраза звучи многу слична на англиската фраза, затоа треба да ви биде полесно да се сетите.

Користете картички со картички

Еден испробан и вистински начин да научите вокаб е да користите флеш-картички. Можете да користите физички картички со напишување вокаб зборови на индекс-картички и нивни преводи на задната страна. Може да преземете апликација за картичка и да испраќате групи на картички одеднаш. Некои апликации ви дозволуваат да користите флеш-картички активирани со глас, што значи дека можете да го зборувате зборот на англиски и да го добиете германскиот изговор со притискање на копче.

Студија за структурата на речениците

Можете да запомните како да кажувате различни реченици на германски - или, можете да научите основна германска структура на реченици и да започнете да учите германски уште побрзо!

 

Добрата вест за мајчин јазик на англиски јазик е дека германската структура на реченици е приближно иста со структурата за реченици на англиски јазик. Германскиот следи предмет, глагол, други (ПОТОА) структура на реченица.

 

Каде се разликува структурата на речениците во германската и англиската, времето е, начин, и место. Наместо да кажам „Одам во продавница денес,”Ќе речеш, „Денес одам во продавница“.

Појдете на Интернет час

Самостојно учење само ќе ве однесе досега. Дури и ако мислите дека сте ги смачкале сите ваши квизови за самоволи вокаб, можеби ќе сакате да ги подобрите вашите јазични вештини со учество на онлајн час.

 

Онлајн часовите можат да ви помогнат да пронајдете заедница на германски / англиски јазик и да ги вежбате вашите јазични вештини со други студенти. Llе видите и како напредуваат другите, олеснувајќи да сфатите дека сите прават грешки.

 

Вашиот наставник исто така може да обезбеди вредни повратни информации за вас (нешто што не можете да го добиете ако учите соло).

 

Многу часови по онлајн јазик ги охрабруваат студентите да споделуваат ресурси, се среќаваат по час, и се охрабруваат меѓусебно во текот на процесот на учење.

Придружете се на програма за размена

Откако ќе имате основно разбирање за германскиот јазик (вклучувајќи ги и основните вокап зборови и структурата на речениците), можеби ќе сакате да го тестирате вашето знаење во реалниот свет. Постојат илјадници групи за размена на јазици за луѓе кои сакаат да научат и германски и англиски јазик.

 

Овие групи се среќаваат и лично и преку Интернет. Некои групи ве спаруваат со партнер, додека други едноставно поттикнуваат групен разговор. Обично, вие сте во пар со партнер кој има подобро разбирање на англискиот јазик отколку вие германскиот.

 

Размената на јазици ќе ви помогне да добиете повратни информации во реално време и да научите како да ги користите германските идиоми и фигури на говор-брзо.

Преземете апликација за превод на јазик

Ако ви треба помош за учење вокаб и изговор помеѓу сесиите со вашиот партнер за размена на јазици, ќе сакате да преземете апликација за превод на јазик. Овие апликации ќе ви помогнат да барате вокаб зборови и да ги преведете англиските реченици на германски.

 

Апликациите како Vocre ќе ви овозможат да зборувате реченица на англиски јазик и да добивате гласовен излез на германски јазик. Ова ќе ви помогне да ја разберете структурата на речениците и правилниот изговор. Можете исто така да ги проверите преводите за точност, не е потребен партнер од вистинскиот живот.

Потопете се на германскиот јазик

Кога сте подготвени да се израмните, ќе сакате да се потопите во германскиот јазик! Најдобар начин да научите германски јазик е да се потопите во него. Firstе се чувствува малку страшно и непријатно на почетокот, но дополнителниот напор ќе вреди за непријатност.

Посетете германски ресторан

Еден полесен начин да се потопите во германски јазик е да посетите автентичен германски ресторан. Ако не живеете во град или град со германска енклава, можеби едноставно сакате да најдете мало парче Германија.

 

Нарачајте го вашиот оброк на германски јазик, и обидете се да одржите разговор со келнерот, шанкер, или сопственик. Повеќето германски ресторани се навикнати на студенти по јазик да ги испробуваат своите новооткриени вокаб зборови, така што тие поверојатно ќе бидат малку нежни со некоја ваша грешка.

Прочитајте германски весници

Ако сакате да го засилите вашиот германски вокабулар, можеби ќе сакате да пробате да читате книги во германски или германски весници. Ако сте загрижени дека ќе бидете изгубени во морето од вокаб зборови, можеби ќе сакате да започнете со читање книга што ви е позната - само на германски јазик.

 

Детски книги како Бајки на Грим или Пипи долгиот чорап сите имаат препознатливи парцели и се достапни на германски јазик.

Гледајте филмови на германски јазик

Еден од најпознатите наградувачки и забавни начини да научите германски јазик е да гледате филмови или ТВ-емисии на германски јазик - или, едноставно гледајте ги вашите омилени ТВ-емисии, синхронизирани на германски.

 

Некои популарни германски филмови вклучуваат:

 

  • Збогум Ленин
  • Експериментот
  • Стартувај Лола Трчај
  • Комплексот Баадер Мајнхоф
  • Кафе во Берлин

 

Овие филмови обично можете да ги најдете вклучени Нетфликс или за изнајмување на Amazon Prime. Филмовите на германски јазик се најдобри за гледање кога учите јазик, затоа што овие актери зборуваат како што зборуваат вистински Германци (додека понекогаш овие нијанси можат да се изгубат во синхронизирани филмови и ТВ-емисии).

Дознајте за германската култура

Кога ќе се возбудите за културата, полесно е да се предизвика возбуда за јазикот поврзан со културата.

 

Направете час по германска историја, гледајте ТВ-емисии за патувања и култура за Германија, и обидете се да направите неколку класични германски јадења за вечера еднаш неделно. Ако можете да најдете автентични германски состојки, може да се најдете како читате шишиња со зачини и учите случајни вокаб зборови додека јадете!

Одете во Германија

Можеби еден од најдобрите начини да научите германски брзо е едноставно да се потопите во културата со посета на Германија. Иако ова е сигурен начин релативно брзо да го научите јазикот, исто така, не е секогаш можно да се заврши животот и да се преселите на друг континент (особено за време на пандемија!).

 

Сепак, ако сте во можност да направите голем потег токму сега, можеби ќе сакате да се упатите кон Земјата на поетите и мислителите неколку месеци.

 

Додека повеќето Германци (особено оние што живеат во големите градови) знаат англиски, ќе сакате да избегнете зборување на англиски јазик што е можно повеќе. Кажете им на вашите соиграчи и пријатели да се обидат да не зборуваат со вас на англиски јазик. Примамливо е да сакате да се вратите на вашиот мајчин јазик, така, ќе сакате да се ставите во ситуации каде што е помалку веројатно да го направите ова.

Бидете toубезни кон самите себе

Учењето јазик не е лесен подвиг. Сигурно ќе наидете на пречки или ќе се срамите од грешки од време на време.

 

Важно е да запомните да бидете kindубезни кон себе додека учите германски јазик. Вежбањето selfубезност кон себе ќе ви помогне да станете поотпорни-и да бидете kindубезни кон себе ќе ви олесни да се исчистите и да продолжите.

Вежбајте самосочувство

Луѓето кои практикуваат самосочувство имаат поголема издржливост отколку оние кои не го прават тоа! Сочувството кон себе едноставно значи дека можете да седите со непријатни чувства и да ги прифатите овие чувства.

 

Едноставно давање изјави како, „Ова е тешко,"" Се чувствувам глупаво,”Или, „Се чувствувам како никогаш да не ги разбирам овие работи како што треба,”Може да ви помогне да ги признаете вашите негативни чувства пред да ги пуштите. Истражувањата покажуваат дека луѓето што го прават овој само-чин на самосожалување имаат поголема веројатност да успеат на идните тестови и да ги задржат информациите попрецизно.

Научете го германскиот јазик забавно

Ако се забавувате, најверојатно ќе продолжиш! Обидете се да ги направите вашите студии што е можно позабавни. Прославете ги германските празници, купете дирндл или ледерхосен преку Интернет, слушајте германска музика, и се дружат од Германија.

Не се откажувај!

Лесно е да сакате да се откажете кога учите нов јазик. Toе се чувствувате непријатно, збунет, и непријатно - многу!

 

Сепак, можеби ќе треба да се обидете да научите зборови, структура на реченица, и фрази одново и одново. Најголемата разлика помеѓу оние што учат јазик и оние што се откажуваат е упорноста (не талент или природна способност).

 

Германскиот јазик може да биде полесен за учење за повеќето англиски јазик отколку за романтичните јазици, но тоа не значи дека ќе биде лесно брзо да се учи германски јазик.

 

Држете се со него, пробајте неколку од горенаведените совети, и ќе зборувате германски и комуникација со други култури за кратко време!

Земете Vocre сега!