Добро утро на кинески

Научете како да кажете добро утро на кинески -- и на мандарински и на кантонски! Дознајте како да преведувате кинески на англиски и откријте ги најдобрите апликации за учење јазик

Да се ​​каже фразата добро утро на кинески е исто толку лесно како што е да се каже на кој било друг јазик!

 

Додека мандаринскиот и кантонскиот користат различна азбука од англиската, сè уште е релативно лесно да се изговараат зборовите на Пинјин (романтизиран правопис на кинески јазик) и научете го секој лик посебно.

Како да се каже Добро утро на кинески

Ако сакаш кажи добро утро на кинески, ќе треба прво да знаете на кој јазик зборувате!

 

Кога велиме дека зборуваме кинески, ние всушност би можеле да зборуваме еден од неколкуте различни дијалекти.

 

На најчестиот дијалект во Кина е мандаринскиот (кој се нарекува и Путонгхуа). Поголемиот дел од населението во Кина го зборува овој дијалект. Но, може да се однесувате и на кантонски, Ксијанг, Мин, Ву, или други дијалекти, исто така.

 

Кој дијалект некој го зборува во Кина најмногу зависи од тоа од каде е говорникот. Ксиан се зборува на север, а во Хонг Конг се зборува кантонски, Кантон, и Макао.

Добро утро на мандарински

Буквалниот превод на добро утро на мандарински е zǎoshang hǎo. Може да кажете и zǎo ān. Или, ако сакате да му кажете добро утро на некој што добро го познавате (неформално добро утро ако се поздравувате со партнерот или цимерот) едноставно би било да се каже zǎo.

 

Zǎo на кинески значи рано и утро. Бидејќи кинескиот исто така користи знаци во пишаниот збор, ликот за zǎo, што изгледа вака 早, значи прво сонце.

 

Целата фраза добро утро напишана на кинески изгледа вака 早安.

 

Вториот лик, што се залага за доброто во добро утро значи мир. Значи, кога ќе посакаш некому добро утро на кинески, всушност им посакувате мирно утро или прво сонце.

Добро утро на кантонски

На кантонски, напишаните симболи за фразата добро утро се слични на оние на мандарински.

 

Ако сакате да ја напишете фразата добро утро на кантонски, би го направиле тоа со скицирање на следните знаци: утрото. Како што можеш да видиш, првиот симбол е ист, но вториот симбол е различен од неговиот мандарински колега (иако има некои сличности меѓу симболите).

 

Оваа фраза се изговара поинаку на кантонски отколку на мандарински, исто така. Ако сакате да кажете добро утро, би рекол, „Џоу сан“. Не е сосема различно од мандаринскиот, но исто така не е исто.

Добро утро на други јазици

Сакате да ја научите фразата добро утро на различни јазици? Вие не сте сами!

 

Добро утро е еден од најчестите честитки на други јазици, така што прво учењето на оваа фраза е одличен вовед во кој било јазик. Додека ние велиме добро утро на англиски, говорителите на други јазици може да кажат добар ден, Здраво, или почесто добро попладне.

 

Добрата вест е дека имаме водич за тоа како да се каже добро утро на други јазици - со совети како да се каже оваа фраза на некои од најчестите (а најмалку зборува) јазици во светот!

Вообичаени кинески фрази и зборови

Сега кога знаете како да кажете добро утро на кинески, можеби ќе сакате да се обидете да научите неколку други заеднички кинески фрази, исто така.

 

Откако ќе имате неколку фрази под појасот, можете да започнете да вежбате со јазичен партнер или да ги испробате вашите нови омилени фрази во заедница што зборува мандарински.

Заеднички кинески честитки

Можеби најчестиот поздрав на кој било јазик е здраво (втор само збогум!). Да се ​​поздрави на мандарински, треба само да кажеш, „Nǐhǎo,” што се изговара не-хау.

 

Во Кина, учтивоста е исклучително важна! Ова е причината зошто фразите како што се благодарам и сте добредојдени треба да бидат на врвот на вашата листа на фрази што треба да ги научите. Друго вообичаени фрази на мандарински вклучуваат:

 

Здраво: Nǐhǎo/Здраво

Ви благодарам: Xièxiè/Ви благодарам

Нема на што: Bù kèqì/добредојдени сте

Добро утро: Zǎo/утро

Добра ноќ: Wǎn’ān/Добра ноќ

Моето име е: Wǒ jiào/Моето име е

 

Кои се најчестите честитки на вашиот прв јазик? Дали се слични на обичните честитки на англиски јазик?

Најчестите кинески зборови

Бидејќи на кој било јазик има многу повеќе од тоа да се каже добро утро, Здраво, или други заеднички честитки, можеби ќе сакате да научите и неколку други зборови и фрази.

 

Ако сте само почнуваат да учат кинески, можеби ќе сакате прво да ги научите најчесто користените зборови. Тоа ви помага да ги создадете градежните блокови за изговарање целосни реченици и кажување фрази.

 

Само неколку од најчесто користените зборови на кинески вклучуваат:

 

  • Јас: wǒ/i
  • Ти: nǐ/ти
  • Тој/таа/него/неа/тоа: tā/тој/таа/тоа
  • Ние/јас: wǒmen/we
  • Ти (множина): nǐmen/вие
  • Тамен тие или тие 他们
  • Ова: zhè/ова
  • Тоа: не/тоа
  • Еве: zhèli/тука
  • Таму: nàli/каде

Совети за преведување англиски на кинески

Комуницирање со други култури не е секогаш лесно. Затоа ја составивме оваа листа на совети за преведување англиски на кинески (и обратно!).

Преземете апликација за превод на јазик

Учењето поединечни зборови на други јазици може да биде прилично тешко.

 

Google Translate и другите бесплатни онлајн апликации за превод на јазици не се секогаш точни, и не можете да го научите изговорот од физички речник или книга!

 

Преземањето апликација за превод на јазици може да ви помогне да научите како да пишувате и изговарате зборови на други јазици. Ако можеш, одлучете се за апликација за превод што нуди глас-во-текст и аудио излез, како што е Вокре.

 

Овие карактеристики ги отстрануваат нагаѓањата од изговорот. Vorcre исто така ви овозможува да преземете цел речник одеднаш, кои можете да ги користите за да преведувате зборови и фрази офлајн.

 

Еден од најдобри апликации за превод на јазик, Vocre е достапен во Apple Store за iOS и Google Play Store за Android. Тоа е исто така одлично ресурс кој ќе ви помогне да научите нов јазик.

Најдете јазичен партнер

Нема да научите нов јазик со читање книги или сурфање изговори на Интернет! Најдете јазичен партнер со кој ќе вежбате да зборувате мандарински. Ќе научите многу повеќе за флексија, тон, и нијанса отколку што би научиле јазик сами.

Потопете се во културата

Откако ќе научите неколку зборови и фрази, испробајте ги вашите нови јазични вештини во реалниот свет.

 

Гледајте филмови или ТВ емисии на кинески јазик (без преводи!), или обидете се да читате весник на мандарински или кантонски за да научите нови зборови и симболи.

Земете Vocre сега!