Mënyra më e mirë për të mësuar një gjuhë

Të mësosh një gjuhë është më e lehtë kur je i ri dhe truri yt është ende në zhvillim. për fat të keq, shumica prej nesh amerikanët nuk mësojnë një gjuhë të dytë derisa të jemi në shkollë të mesme - pasi truri ynë është zhvilluar. Për fat të mirë, jo gjithçka është e humbur për ju nëse nuk i keni mësuar të gjitha gjuhët para moshës gjashtë vjeçare.

Mënyra më e mirë për të mësuar një gjuhë të re është përmes një procesi në disa hapa. Ndërsa nuk do të flisni mirë në një gjuhë të dytë ose të tretë brenda natës, këto këshilla dhe marifete do t'ju çojnë në rrugën e komunikimit pa probleme në asnjë kohë.

 

Mënyra më e mirë për të mësuar një këshillë të re për gjuhën #1: Filloni të Vogël

Kur bëhet fjalë për të mësuar një gjuhë të re, është e rëndësishme të jesh super i butë me veten. Mos u mundoni të mësoni një bandë të fjalorit të ri menjëherë; kjo është vetëm një recetë për fatkeqësi.

 

Në vend të kësaj, filloni të vogla. Disa nga mënyrat më të mira për të mësuar një gjuhë të re kur sapo keni filluar përfshijnë sa vijon.

 

Fjalë për Fjalë

Zgjidh 10 të fjalëve më të përdorura në gjuhën tuaj të dëshiruar, dhe të mësojnë ato. Ju mund të gjeni lehtësisht listat e fjalëve dhe frazave më të zakonshme në çdo gjuhë të caktuar (shumica e këtyre listave janë të gjata me rreth 100 fjalë).

 

Një fjalë me të cilën është e lehtë të fillosh është përshëndetje. Gjeni se si të thoni pershendetje ne gjuhe te tjera.

 

Pasi të keni zotëruar 10 fjalët (kur mund t’i recitonit në gjumë), kaloni në tjetrën 10 - por mos harroni të mbani origjinalin 10 fjalët në rotacionin tuaj të memorizimit. Ju nuk doni të zbuloni papritmas se nuk mund t'i mbani mend ato për disa muaj.

 

Mësoni foljet e fundit

Foljet bashkuese janë një nga aspektet më të vështira të të mësuarit të një gjuhe të re. Jo vetëm që keni nevojë të mësoni (dhe mësoj përmendësh) vetë fjala, por do të duhet të mbani mend se si të bashkoni fjalët bazuar në kryefjalën dhe nëse folja po ndodh në të kaluarën, e tashmja apo e ardhmja.

 

Nëse vërtet dëshironi të mësoni folje, mësoni së pari infinitivin e foljes.

 

Fraza-nga-fraza

Pasi të keni mësuar disa fjalë, mund të filloni të mësoni disa fraza. Ndonjëherë Nuk është një ide e keqe të mësoni përmendësh fraza ndërsa mësoni fjalë; ju në mënyrë të pashmangshme do të filloni të mësoni strukturën e fjalive vetëm bazuar në vendosjen e fjalëve të ndryshme.

 

Mësoni një Këshillë Gjuhësore #2: Mos supozoni se mund të përdorni një përkthim të drejtpërdrejtë

Ju nuk mund të përktheni gjuhët fjalë për fjalë. Prishja e një fjalie në anglisht në fjalë të ndara nuk do t'ju lejojë të përktheni fjalinë në ndonjë gjuhë tjetër.

 

Për shembull, fraza, 'Ma jep mua,’E përkthyer në spanjisht është, ‘Dámelo.’ Përkthimi i drejtpërdrejtë do të ishte, 'Ti ma jep mua atë.'

 

Njerëzit do t'ju shikojnë sikur të jeni një loco i vogël nëse përktheni një fjali fjalë për fjalë.

 

Mësoni një Këshillë Gjuhësore #3: Shkarkoni një aplikacion për përkthimin e gjuhës

Mënyra më e shpejtë për të kërkuar fjalë të reja është të përdorni një aplikacion për përkthimin e gjuhës, siç është aplikacioni Vocre, në dispozicion në Google Play për Android ose Dyqani i Apple për iOS – ju lejon të shkruani një fjalë në aplikacion ose, flisni një fjalë ose frazë në mikrofonin e telefonit tuaj dhe dëgjoni përkthimin.

Shikoni listën tonë përfundimtare për aplikacionet më të mira për udhëtimet në minutën e fundit për aplikacione më të dobishme.

Mësoni një Këshillë Gjuhësore #4: Çështjet e shqiptimit

Amerikanët janë mësuar të marrin pak laissez faire me shqiptimin. Ndoshta sepse ne dëgjojmë kaq shumë theksime të ndryshme në Sh.B.A.!

 

Në pjesë të Massachusetts, nuk është e pazakontë të dëgjosh dikë të thotë, "Pah-k cah në Hah-vahd Jahd."

 

Në shumicën e gjuhëve të tjera, shqiptimi është më i rëndësishëm. Shqiptimi i gabuar i një fjale mund t'ju sjellë në telashe - ose edhe të ndryshojë plotësisht kuptimin e fjalës.

 

Mësoni një Këshillë Gjuhësore #5: Lexoni Librat për Fëmijë

Një nga mënyrat më argëtuese për të mësuar një gjuhë të re është të lexoni libra për fëmijë - veçanërisht ato që i keni dashur vetë si fëmijë.

 

Filloni të vogla. "Princi i vogel,“Winnie the Pooh” ose “Where the Wild Things Janë” janë pikënisje të shkëlqyera.

 

Pasi të keni marrë një trajtim më të mirë të gjuhës suaj të re, kaloni në librat e kapitujve, si "Harry Potter". Librat e Potter-it u shkruan për të ‘rritur’ me lexuesit e tyre, kështu që ata do të bëhen më të vështirë ndërsa kaloni nga libri në libër.

 

Mësoni një Këshillë Gjuhësore #6: Shikoni shfaqjet/filmat tuaj të preferuar

Nëse doni të përmirësoni aftësitë tuaja të dëgjimit dhe të kuptuarit, shikoni disa nga shfaqjet dhe filmat tuaj të preferuar në një gjuhë tjetër.

 

Zgjidhni një film që e keni parë qindra herë - dhe shikojeni atë në Spanjisht. Ju ndoshta do ta dini se çfarë po ndodh në mënyrë komploti, dhe do të mësoni se si ta thoni dialogun në spanjisht.

 

Mësoni një Këshillë Gjuhësore #7: Merrni një Qëndrimi

Nëse nuk keni mundësi të blini një biletë avioni për në Pragë, drejtohuni për në lagjen Çeke në qytetin tuaj. Nuk mund të shkoj në Spanjë? Drejtohuni për në Harlem spanjoll.

 

Edhe nëse qyteti ose qyteti juaj nuk ka një lagje kulturore ku banorët flasin gjuhën që po mësoni, ju akoma mund të hani jashtë në një restorant meksikan ose francez. Ose, udhëtoni në një qytet të madh afër jush. Stillshtë akoma më lirë se një biletë avioni për në Evropë.

 

Mësoni një Këshillë Gjuhësore #9: Merrni kohën tuaj

Roma nuk u ndërtua brenda një dite. Mënyra më e mirë për të ngrënë një elefant është një lugë në të njëjtën kohë. Fiton ngadalë dhe i qëndrueshëm garën.

 

Ka një arsye që ka kaq shumë klikime kur bëhet fjalë për të marrë kohën tuaj. Becauseshtë sepse ato janë të vërteta. Lajmi i mirë është se nëse e bëni kohën tuaj, ju mund të krijoni një lidhje dashurie të përjetshme me gjuhën tuaj të re.

 

Mësoni një Këshillë Gjuhësore #10: Praktikoni, Praktikoni, Praktikoni

Ashtu si të mësosh një instrument të ri, nuk mund të presësh të mësosh një gjuhë të re nëse nuk e bën praktikë. Të ruash informacionin që mëson, duhet të krijoni një plan veprimi për ta mbajtur mend.

 

Sa më shumë që bëni diçka, aq më lehtë bëhet. Dëgjoni programe në radio, podcast dhe këngë. Gjuha do të zhytet - për sa kohë që vazhdoni të përpiqeni ta mësoni atë.

 

Keni nevojë për më shumë këshilla për të mësuar një gjuhë të re? Ne ju kemi mbuluar.

Merrni Vocre Tani!