Burime befasuese për t'ju ndihmuar të mësoni një gjuhë të re

Mësimi i një gjuhe të re hap një botë të tërë për ju. Nëse mësoni spanjisht, do të hapni biseda me mbi 500 miliona njerëz me të cilët nuk do të kishit mundur të flisnit ndryshe. Në teori, tingëllon e lehtë të mësosh gjuhë.

Nëse nuk dini të mësoni një gjuhë të re, ju mund të kaloni vite thjesht duke mbuluar gjërat themelore dhe duke mos arritur kurrë ndonjë nivel rrjedhshmërie.

Ju duhet të gjeni metoda që funksionojnë për ju duke përdorur një larmi mediash dhe burimesh. Pse? Le të supozojmë se përdorni një libër shkollor për të mësuar gramatikën, si të përshëndesësh njerëzit dhe fjalorin. Ju do të keni një themel "të mirë", por prisni derisa dikush t'ju flasë.

Do të duhet të kuptoni:

 • Altoparlantë të shpejtë
 • Dialekte të ndryshme
 • Dallimet në shqiptim

Në fakt, rekomandohet që të përziheni në lexim, duke shkruar, duke dëgjuar dhe duke folur për të mësuar me të vërtetë një gjuhë. Ju mund të jeni në gjendje të kaloni me një libër frazash kur shkoni në aeroport, por kjo është jo të mësuarit e gjuhës.

Si të mësoni një gjuhë të re dhe në fakt të argëtoheni

Ka shumë burime që mund të përdorni për të mësuar një gjuhë - a shumë burime falas. Nëse jeni duke marrë një klasë për të mësuar një gjuhë apo po zhyteni vetë, burimet e mëposhtme surprizë do të jenë të paçmueshme:

Filma (Netflix)

Netflix ka një mori filmash në gjuhë të huaj që mund t'i shikoni me mbishkrim të mbyllur në gjuhën tuaj. Shikimi i të gjithë filmit shpesh është shumë i vështirë për nxënësit e rinj, kështu që ju do të dëshironi:

 • Filloni të vegjël dhe shikoni ose klip të vegjël ose copa të filmit.
 • Provoni dhe përktheni këto pjesë.
 • Dëgjoni nga afër audion.
 • Përsëriteni pas asaj që po dëgjoni për të përmirësuar shqiptimin tuaj.

Rimorkiot iTunes ka një përzgjedhje të madhe të rimorkiove që mund të shikoni për filma ndërkombëtarë. Nëse keni një film të preferuar që ju pëlqen ta shikoni, ky është një film i shkëlqyeshëm për të filluar. Kur shikon, përdorni një faqe si Thjesht Skripte në mënyrë që të mundeni lexoj së bashku dhe me të vërtetë thithin përmbajtjen.

Kur hasni fjalë ose fraza që nuk i dini, shtoni ato në tuajin Anki ose Memrise listë.

Librat audio

Librat audio janë shumë argëtues, dhe mund t’i dëgjoni kudo: makina, tren, autobus, duke shëtitur nëpër qytet - kudo. Mund t'i bleni librat audio Të dëgjueshme, ose keni gjithashtu mundësinë e përdorimit të bibliotekës tuaj lokale.

Shumë biblioteka tani kanë mundësi dixhitale, siç është OverDrive, të cilat ju lejojnë të shkarkoni eBooks dhe librat audio që zotëron biblioteka.

Disa burime shtesë për librat audio janë:

Mund të përdorni të njëjtat këshilla me librat audio, si filmat për të mësuar në mënyrë më efikase. Nëse jeni duke luftuar, blini një kopje fizike të librit në mënyrë që të mund të ndiqni së bashku.

Podcast

Ka kaq shumë podkaste të shkëlqyera, disa falas dhe disa të paguar, që mund t'ju ndihmojë të mësoni gjuhën tuaj të zgjedhur. Pushimi i kafesë është një nga preferimet e mia personale dhe përfshin:

Ka gjithashtu GjuhaPod101 dhe Lajme në të ngadaltë ndër shumë të tjerë. Do të dëshironi të kërkoni në telefonin tuaj, tabletë ose pajisje tjetër për podcast që janë më interesante për ju. Shtë e rëndësishme të merrni sa më shumë ekspozim ndaj gjuhës, kështu që provoni disa podkaste për të gjetur ato që ju pëlqejnë ose që ju interesojnë.

YouTube

Ka një shans të mirë që ju tashmë të shikoni YouTube për qëllime argëtimi ose edukimi. YouTube është gjithashtu ndërkombëtar, duke ju lejuar të regjistroheni në kanale dhe të shikoni video në gjuhën tuaj të synuar.

Disa këshilla për të përdorur YouTube siç duhet janë:

 • Provoni dhe gjeni kanale që përfshijnë arkivat e filmave.
 • Gjeni kanale të lajmeve në transmetim të drejtpërdrejtë.
 • Kërkoni për kanalet e mësimit të gjuhës në gjuhën tuaj të synuar.
 • Vizitoni TED dhe TEDx kanale dhe kërkoni video në gjuhë të ndryshme.

TED ka kanale në shumë gjuhë, kështu që merrni kohë për të parë nëse ka një të tillë në gjuhën tuaj të synuar.

Muzika

Muzika është një nga mënyrat më të rëndësishme për tu lidhur me një gjuhë. Ndërsa disa zhanre muzikorë janë më të vështirë se të tjerët për t’u kuptuar, është e mundur të gjesh muzikë të shkëlqyeshme në gjuhën tënde të synuar. Unë rekomandoj që të përpiqen të shmangin këngët me ritëm të shpejtë, siç është muzika rap, sepse ata shpesh janë shumë të shpejtë që fillestarët të kuptojnë.

Zhargon gjithashtu mund të jetë mjaft i pranishëm në shumë këngë në të gjitha zhanret, kështu që do t'ju ndihmojë të mësoni gjuhën në një nivel më të thellë.

Ju mund të gjeni këngë në:

Tani, ju mund të gjeni këngë që ju pëlqen dhe të përdorni një faqe si Tekstin Përkthe për të parë këngën origjinale dhe përkthimin krah për krah.

Ngadalë, mësoni fjalorin e këngëve, mësoni pjesë të këngës dhe përfundimisht do të jeni në gjendje të këndoni së bashku duke kuptuar çdo varg të procesit.

Tani që dini të mësoni një gjuhë të re, shpenzo kohën çdo ditë duke u përpjekur të mësojnë gjuhën. I vogël, seancat mësimore të qëndrueshme janë gjithmonë më të mira se seancat e gjata një herë në disa muaj.

Merrni Vocre Tani!