Добро утро на Тамилски

Tamil is spoken primarily in India and Sri Lanka. Find out how to say good morning in Tamil and learn about this Dravidian language — especially if you want to translate Tamil greetings for business, училиште, или патување.

Тамилски се зборува од страна 77 милиони луѓе во светот, вклучително и 68 милиони луѓе кои го зборуваат како прв јазик и 9 милиони луѓе кои го зборуваат како втор јазик.

 

Во САД., 250,000 луѓето го зборуваат овој јазик. Во Калифорнија има џебови со тамилски говорници, Тексас, и Newу erseyерси.

Како да се каже добро утро на тамилски

Низ целиот свет, луѓето велат добро утро кога сакаат да поздрават некого првото нешто наутро (а понекогаш може да се користи во секое време пред вечер!), да се поздрави, или да признае некој минувач.

 

Да кажам добро утро на тамилски, би рекол, „Калаи ванакам!”

 

На Превод од англиски на тамилски на Калаи е утро, а vaṇakkam значи поздрав; така, буквалниот превод на kālai vaṇakkam е утрински честитки!

 

Ако сакате да ја напишете оваа фраза, би го направил тоа вака: добро утро.

 

Можете исто така да користите vaṇakkam како поздрав - дури и без да го внесете kālai во реченицата! Во Индија, луѓето навистина не велат добро утро; тие едноставно велат, „Поздрав“.

Kālai Vaṇakkam изговор

Сакате да научите како да изговарате kālai vaṇakkam? Само кажи, „Ках-ли vah-nах-кум.”

 

Ако сакате да слушнете некој да го зборува овој поздрав, можеби ќе сакате да преземете апликација за превод на јазик што нуди превод од говор во текст.

 

Vocre нуди текст во говор, говор во текст, па дури и превод од глас до глас. Најдобриот дел е што можете да ја преземете апликацијата на вашиот телефон кога имате Wi-Fi или мобилна услуга и да продолжите да ја користите дури и ако вашиот сигнал е изгубен.

 

Вокре е еден од најдобри апликации за превод на јазик достапни во Apple Store за iOS или на Google Play Store за Android.

Тамилски јазик: Историја

Тамилскиот јазик потекнува од дравидското семејство јазици (70 јазици кои се зборуваат претежно во југоисточна Индија и Шри Ланка)

 

Ќе ги најдете најголемите популации на тамилски говорници во Тамил Наду, Шри Ланка, и Сингапур. Тој е официјален јазик на Тамил Наду, Шри Ланка, Сингапур, и пудошери (индиски синдикат).

 

Тамилскиот е индиски класичен јазик и распореден јазик на Индискиот Устав и е еден од најстарите јазици во светот!

 

Јазикот се зборува и во следните земји низ целиот свет:

 

 • Фиџи
 • Малезија
 • Маурициус
 • Пудошерија (Пондичери)
 • Сингапур
 • Јужна Африка
 • Шри Ланка
 • Тамил Наду

Тамилски дијалекти

Дијалектите на тамилскиот јазик вклучуваат:

 

 • Батикалоа тамилски
 • Централен тамилски
 • Јафна тамилски
 • Конгу тамилски
 • Кумари Тамилски
 • Мадрас Башаи
 • Тадулски мадураи
 • Негомбо Тамилски
 • Нелај Тамилски
 • Санкети

 

Проверете ја нашата алатка за онлајн превод што може да ви помогне да научите основни зборови и фрази, како здраво на други јазици.

 

Треба најдобра апликација за превод на јазик за превод на образованието, училиште, или деловни фрази за англиски јазик? Препорачуваме да користите софтвер за машинско преведување што има тамилска алатка за превод и може лесно да преведува текст на говор, како што е апликацијата Vocre, достапно на Google Play за Android или продавница за јаболка за iOS.

Земете Vocre сега!