Превод од урду на англиски јазик

Want to know how to translate Urdu to English? We've got some tips to help you translate different languages -- from pronunciation to grammar to vocab.

Научете неколку совети за превод од урду на англиски — и каде да најдете апликација за да го направи тоа за вас.

 

Урду е индо-аријски јазик кој претежно се зборува во Пакистан и во Јужна Азија. Заемно е разбирливо со хинди, како говорници на урду и хинди обично можат да се разберат. Урду и хинди се толку тесно поврзани што јазикот често се нарекува хинди-урду или хиндустани.

 

Каде се зборува урду?

Повеќе од 170 милиони луѓе зборуваат урду низ целиот свет. Јазикот претежно се зборува во Пакистан и Индија и е официјален јазик на Пакистан.

 

На друго место во светот, на урду јазик се зборува во Обединетите Арапски Емирати, Обединетото Кралство, и САД.

 

Повеќе од 300,000 Американците и повеќе од 400,000 Британските граѓани зборуваат урду.

Совети за превод од урду на англиски јазик

Сакате да научите брзо урду на англиски совети за превод? Имаме неколку трикови кои ќе ви помогнат да научите превод на јазици и да ги натопи вашите прсти во непознатите светови на граматиката, вокаб, изговорот, и повеќе!

Совети за учење кој било јазик

Ако сакате да научите како да преведувате урду на англиски (или кој било јазик за таа работа!), препорачуваме да преземете апликација за превод на јазик.

 

Можете да стигнете до сега само со користење на Google Translate или други бесплатни алатки за да научите изговор и структура на реченица.

 

Апликациите како што е офлајн преведувачот на Vocre може да ви помогнат да ги научите основните граматички и речник зборови - па дури и да преведат глас во текст за вас. Преземете го речникот на вашиот паметен телефон за да ја користите апликацијата дури и кога немате пристап до интернет.

 

Vocre е една од најдобрите апликации превод и е достапен за iOS во Продавница за Апликации и Андроид во Google Play Store.

Разговорен урду на англиски

Учење разговорно урду е полесно отколку да научиш да пишуваш јазик. Со учење на најчесто изговорените урду зборови, ќе можете да разберете многу од она што е кажано во разговорот.

Урду изговор

Секако, изговорот е еден од најважните аспекти за учење нов јазик. Ако не ги изговарате зборовите правилно, ќе се истакнете како почетник говорник!

 

Звуците присутни на урду не се звуци што се користат во многу други јазици.

 

Апликации за учење јазик, како што е Вокре, може да ви помогне да го научите правилниот изговор на зборовите на урду.

Учење граматика на урду

Учењето на основната граматичка структура на урду е одличен начин да се запознаете со овој јазик.

 

Кога знаеш да изградиш реченица, можете да измешате и поврзете различни зборови за да направите целосни реченици, а потоа фрази.

Земете Vocre сега!