Best Way to Learn a Language

Learning a language is easiest when you’re young and your brain is still developing. За жал, most of us Americans don’t learn a second language until we’re in high school — after our brains have developed. за среќа, not all is lost for you if you didn’t learn all the languages before the age of six.

Најдобар начин да научите нов јазик е процес во неколку чекори. Додека нема да зборувате на втор или трет јазик преку ноќ, овие совети и трикови ќе ве одведат на патот кон непречено комуницирање за кратко време.

 

Најдобар начин да научите совет за нов јазик #1: Започнете мал

Кога станува збор за учење на нов јазик, важно е да бидете супер нежни кон себе. Не обидувајте се да научите еден куп нов вокабулар одеднаш; that’s just a recipe for disaster.

 

Наместо тоа, започнете мал. Некои од најдобрите начини да научите нов јазик кога само што започнувате, го вклучуваат следново.

 

Збор по збор

Трансферот 10 на најчесто користените зборови на вашиот посакуван јазик, и научи ги оние. Можете лесно да најдете списоци со најчести зборови и фрази на кој било даден јазик (повеќето од овие списоци се долги околу 100 зборови).

 

Еден збор со кој е лесно да се започне е здраво. Откријте како да кажете здраво на други јазици.

 

Откако ќе го совладате 10 зборови (кога би можеле да ги рецитирате во сон), преминете на следното 10 - но не заборавајте да го зачувате оригиналот 10 зборови во вашата ротација за меморирање. Не сакате одеднаш да откриете дека не можете да ги запомните за неколку месеци.

 

Научете ги глаголите последни

Конјугирање на глаголи е еден од најтешките аспекти на учење на нов јазик. Не само што треба да научите (и запаметат) самиот збор, но ќе треба да запомните како да ги споите зборовите врз основа на темата и дали глаголот се случува во минатото, сегашност или иднина.

 

Ако навистина сакате да научите глаголи, прво научи го инфинитивот на глаголот.

 

Фраза-по-фраза

Откако научивте неколку зборови, можете да започнете да учите неколку фрази. Понекогаш Не е лоша идеја да запомните фрази додека учите зборови; неизбежно ќе започнете да учите структура на реченици само врз основа на поставување на разни зборови.

 

Совет на јазик #2: Не претпоставувајте дека можете да користите директен превод

Не можете да преведувате јазици од збор до збор. Разбивањето на реченицата на англиски во посебни зборови нема да ви овозможи да ја преведете реченицата на кој било друг јазик.

 

На пример, фразата, 'Дај ми го мене,’Преведено на шпански јазик е, ‘Dámelo.’ Директниот превод би бил, ‘Das eso a mi.’

 

Луѓето ќе ве гледаат како да сте малку локо ако преведете реченица од збор до збор.

 

Совет на јазик #3: Преземете апликација за превод на јазик

Најбрзиот начин да побарате нови зборови е да користите апликација за превод на јазик, како што е апликацијата Vocre, достапно на Google Play за Android или продавница за јаболка за iOS – ви овозможува да напишете збор во апликацијата или, изговорете збор или фраза во микрофонот на вашиот телефон и слушнете го преводот.

Проверете ја нашата дефинитивна листа за најдобри апликации за патување во последен момент за повеќе корисни апликации.

Совет на јазик #4: Изговор е важно

Американците се навикнати да добиваат малку лаиз фаер со изговорот. Веројатно е затоа што слушаме многу различни акценти во САД!

 

Во делови на Масачусетс, не е невообичаено да се слушне некој како зборува, “Pah-k the cah at Hah-vahd Yahd.”

 

На повеќето други јазици, изговорот е поважен. Погрешно изговарање на збор може да ве доведе во неволја - или дури и целосно да го смените значењето на зборот.

 

Совет на јазик #5: Прочитајте книги за деца

Еден од најзабавните начини да научите нов јазик е да читате книги за деца - особено оние што ги сакавте како дете.

 

Започнете од мал. „Малиот принц,” “Winnie the Pooh” or “Where the Wild Things Are” are great starting points.

 

Откако подобро ќе се справите со вашиот нов јазик, преминете на поглавје книги, како „Хари Потер“. Книгите Потер беа напишани за да ‘растат’ заедно со своите читатели, па тие ќе станат потешки додека одите од книга во книга.

 

Совет на јазик #6: Watch Your Favorite Shows/Movies

Ако сакате да ги подобрите вашите вештини за слушање и разбирање, гледајте некои од вашите омилени ТВ-емисии и филмови на друг јазик.

 

Изберете филм што сте го виделе стотици пати - и гледајте го на шпански јазик. Веројатно ќе знаете што се случува по заговор, и ќе научите како да го кажете дијалогот на шпански јазик.

 

Совет на јазик #7: Земете Останување

Ако не можете да си дозволите авионски билет за Прага, преминете кон чешката населба во вашиот град или град. Не можам да одам во Шпанија? Одете во шпански Харлем.

 

Дури и ако вашиот град или град нема културно соседство каде жителите зборуваат на јазикот што го учите, сеуште можете да јадете надвор во мексикански или француски ресторан. Или, патувајте во поголем град близу вас. Сè уште е поевтино од авионски билет за Европа.

 

Совет на јазик #9: Одвојте време

Рим не беше изграден за еден ден. Најдобар начин да се јаде слон е една лажица истовремено. Бавна и стабилна победа на трката.

 

Има причина што има толку многу кликови кога станува збор за одвојување време. Тоа е затоа што тие се вистинити. Добрата вест е дека ако одвоите време, you can create a lifelong love affair with your new language.

 

Совет на јазик #10: Вежбајте, Вежбајте, Вежбајте

Исто како и учењето нов инструмент, не можете да очекувате да научите нов јазик ако не пракса. Да ги задржи информациите што ги учиш, треба да креирате план за акција за да го запомните.

 

Колку повеќе правиш нешто, толку полесно станува. Слушајте радио програми, подкасти и песни. Јазикот ќе потоне - сè додека вие се обидувате да го научите.

 

Треба повеќе совети за учење нов јазик? Ве покривме.

Земете Vocre сега!