Конјугација на глагол во Шпанија

Да научите конјугација на глаголи во Шпанија не е лесно. Но, малку е полесно кога ќе добиете помош (и лист за измами!).

Да научите конјугација на глаголи во Шпанија не е лесно.

 

Се случува да мислиме дека е полесно да се запаметат неколку зборови и фрази (допаѓа здраво на други јазици) and Spanish verbs than it is to learn the rules of conjugation. Затоа, го направивме овој практичен лист за измами и нашиот бесплатни и платени апликации за учење јазик.

 

Learning Spanish Verbs: Зошто да научите конјугација на глаголи од шпански јазик?

Кога станува збор за Превод на шпански јазик, it’s easier to learn the правила на шпанска глаголска конјугација отколку што е да се запаметат конјугираните форми на секој глагол (зборуваме илјадници глаголи тука) when learning Spanish verbs. Разбирањето на правилата на еден јазик може да ви помогне полесно да го дешифрирате преводот.

 

Пред да научите да конјугирате глаголи, ќе треба да научите заменки и некои од инфинитивните форми и на правилни и на неправилни глаголи. Инфинитивни форми на глаголи во суштина се зборовите пред да ги споите со нив.

 

Примери за инфинитиви вклучуваат:

 

 • Да бидеш
 • Да кажам
 • Да зборува
 • Да земе
 • Носи
 • Да се ​​искачи

 

На англиски, го ставаме зборот „до“ пред глаголот кога ја користиме инфинитивната форма на зборот.

Шпански заменки

Заменки во суштина се зборови за луѓето. Тие го заземаат местото на името на некоја личност. Наместо да кажам, „Алис отиде во продавницата,”Може да речеш, „Таа отиде во продавницата“. Или дури, „Тој отиде во продавницата,”Кога зборуваме за маж.

 

Yo = Јас

Tú, usted, ustedes = ти, ти (формално), Вие сите

Él, ella, usted = тој, таа, ти

Nosotros, nosotras = Ние (Машко и женско)

 

Овие заменки се користат слично како заменките на англиски. Одам до продавница. Вие ги правите садовите. Таа свири на пијано.

Редовни глаголи

Редовни глаголи најлесно се спојуваат на шпански јазик. Learning Spanish verbs and these conjugations are very straightforward and formulaic.

 

Како знаете кои глаголи се редовни? Во суштина треба да ги запаметите. И ги има многу. Во суштина има стотици редовни шпански глаголи.

 

Најчестите редовни глаголи вклучуваат:

 

 • Да зборува: hablar
 • Да се ​​јави: llamar
 • Да пие (или земи): tomar
 • Живее: vivir
 • Да помине (како во минатото време): pasar
 • Да се ​​чека: esperar
 • Да прими: recibir
 • Да работи: trabajar
 • Да заврши: terminar
 • Да треба: necesitar

 

Подобро ви е подобро да меморирате неправилна конјугација на глаголи во Шпанија затоа што има нешто помалку неправилни од редовните глаголи.

Неправилни глаголи

Irregular verbs are easier to remember because there are fewer irregular than learning Spanish verbs that are regular. Само некои неправилни глаголи вклучуваат:

 

 • Да бидеш: ser
 • Да чувствуваш: estar
 • Да има: tener
 • Да биде способен да: poder
 • Да оди: ir
 • Да се ​​постави: poner

 

Како што можеш да видиш, многу од овие неправилни глаголи се едни од најчесто користените глаголи. Што е почесто од „да се биде“ и „да се чувствува?’Сите ние зборуваме за тоа кои сме и како се чувствуваме цело време.

 

Конјугирање на сегашно време

Конјугирање на шпански глаголи е најлесно во сегашно време. Тоа е затоа што ние ја користиме сегашноста најмногу.

 

„Одам до продавница“.

 

„Таа вози свој велосипед“.

 

„Тој зема колаче“.

 

Секако, честопати користиме и минати и идни времиња. Но, прво учењето на сегашно време може да ви помогне полесно да ги споите идните и минатите времиња.

 

Да почнеме со лесен редовен глагол:

 

Да зборува: разговор.

 

Yo habl-o

Tú habla-s

Él, ella, usted habla

Nosotros habla-mos

 

Вие го заменувате р (или ar во некои случаи) со о, и мос.

 

Ајде да пробаме глагол што завршува на ир: живее (или, живее).

 

Yo viv-o

Tú viv-es

Él, ella, usted viv-e

Nosotros vivimos

 

Во овој случај можете да видите дека го заменувате ир (или во еден случај, р) со о, д, се слуша.

 

Конјугирање на минато време

Now that you’re a pro at conjugating the present tense, let’s move on to the past and learn Spanish verbs in the past tense. (или, вратете се во минатото како што беше).

 

Да почнеме со нашиот лесен редовен глагол:

 

Да зборува: hablar.

 

Yo habl-é

Tú habla-ste

Él, ella, usted habló

Nosotros habla-mos

 

Вие го заменувате ar (или само r во еден случај) со е, ти си, и мо.

 

Да го испробаме нашиот глагол што завршува на ир: vivir (или, живее).

 

Yo viv-í

Tú viv-iste

Él, ella, usted viv-ió

Nosotros vivimos

 

Во овој случај можете да видите дека го заменувате r со сте, или мо (а во случај на јо вив-и, го отстранувате Р-то целосно).

 

Важно е да се знае дека ова е најосновната споен глагол во шпанско време. На шпански, исто така, имате предвремени и несовршени минати времиња.

 

Конјугирајќи го идното време

Сега кога знаеме како да го споиме сегашното и минатото време, ајде да патуваме во иднината.

 

Да почнеме со нашиот лесен редовен глагол:

 

Да зборува: hablar.

 

Yo hablar-é

Tú hablar-ás

Él, ella, usted hablar-a

Nosotros hablar-emos

 

Наместо да го замениме р, ја чувате инфинитивната форма на глаголот и додавате é, крилја, а и емо.

 

Совети за склучување глаголи во Шпанија

Learning Spanish verbs and their conjugation isn’t always easy. Затоа препорачуваме да ги одвивате работите бавно и да одите по свое темпо. Ние исто така препорачуваме преземање апликација за превод на јазик да ви помогне да го слушнете изговорот и да утврдите дали глаголите се првични или неправилни.

Еден од најдобри апликации за превод на јазик is Vocre.

Voce offers language translation assistance with common words and phrases such as English-to-Farsi translation, или француски речник, Telugu translation, или француски речник, Превод од англиски на пенџапски, и повеќе.

 

Земете Vocre сега!