Здраво на други јазици

Еден од најчестите зборови на англискиот јазик е „здраво“.. Го користиме дури и кога не сме виделе некого дури и само неколку часа! Еве како да кажете „здраво“ на други јазици - вклучително и здраво на шпански, Француски, и повеќе!

Сакате да комуницирате уште поопширно? Наши апликација за превод на јазик ви овозможува да зборувате во вашиот телефон на кој било јазик. Апликацијата тогаш ‘зборува’ преводот на вашиот посакуван јазик.

 

 

Здраво на други јазици: Заеднички поздрав

На англиски, го користиме зборот „здраво“ како фраза за поздравување и средба речиси со секого. Го користиме за запознавање нови луѓе, повторно запознавање со старите пријатели и обраќање на другите. Дознајте како да се поздравите на шпански, значењето на хола, и повеќе!

Ние дури и држиме „Здраво, Моето име е…“ налепници на нашите ревери кога присуствуваме на конференција или настан за вмрежување.

 

Очигледната алтернатива на зборот ‘hello’ е ‘hi’ на англиски. Ако сакаме да бидеме многу неформални или дури и ако ние
сакаат да додадат малку сарказам на поздравот, ја користиме пократката форма.

Другите јазици имаат зборови слични на англискиот „здраво“.,“ и мајчин јазик ги користат овие зборови слично. На англиски, ние исто така имаме различни зборови и фрази кои во суштина значат исто како здраво - повеќе или помалку.

 

Еден од најчесто користените синоними за „здраво“ беше „добар ден“. Овие денови, не слушате многу Американци како се поздравуваат велејќи, "Добар ден,“, но луѓето во другите земји сè уште често ја користат оваа фраза.

 

Кажувањето „здраво“ на други јазици е еден од најлесните начини да научите како да поздравите некого.

икона

Здраво на француски јазик

 

Французите често се поздравуваат користејќи ја нивната верзија на „добар ден“. Кога се поздравуваат со мајчин јазик што зборува француски, може да кажеш, Bonjour, comment allez-vous ?” Или, "Добар ден, како си?”

 

Директниот превод на „здраво“ е ‘allo.’ Двата збора се изговараат слично. Французите го изговараат ah-low, додека на англиски велиме, “Hell-low.”

 

Здраво на шпански

Сакате да научите како да се поздравувате на шпански? што зборуваат шпански (и во Латинска Америка и во Шпанија) рече, “Buenos días,” (слично како Французите). Значењето на хола е здраво. Всушност, директниот превод на „здраво“ на шпански е ‘hola.’ Многу е вообичаено да поздравите некој што го познавате велејќи, “Hola, como estas?” Или, Некои од најчестите зборови и фрази што се користат на многу јазици вклучуваат, како си?”

 

Ако се поздравувате на други јазици, како што е шпанскиот, кога првпат запознаваш некого, обично велите, “Mucho gusto,” или, "мило ми е што те запознав."

 

Здраво на германски

Сега кога знаете како да се поздравите на шпански, да преминеме на други јазици. Германците имаат збор што значи „здраво“ што е сличен на францускиот ‘allo.’ Во Германија, би рекол, “Halo,” кога сакате да кажете „здраво“ на некого. Се изговара исто како францускиот збор - но очигледно е напишан поинаку.

Здраво на италијански

Италијанскиот е еден од ретките романтични јазици на оваа листа што нема збор што звучи како „здраво“. Наместо тоа, велат Италијанците, “Ciao!” кога сакаат да се поздрават. Тие исто така го користат овој збор за да кажат „збогум“.,“ исто така! Другите зборови што значат „здраво“ вклучуваат „pronto“ и „salve“. Ако се сретнувате со некого за прв пат, можеш да кажеш и, ‘piacere,’ што значи „задоволен сум што те запознав“.

 

Здраво на руски

Рускиот збор за „здраво“ е ‘privet.’ Бидејќи Русија користи азбука што се разликува од онаа на англискиот и романтичните јазици, начинот на кој би го виделе ова напишано на руски е ‘Привет.’

 

Здраво на мандарински кинески

Подолу е листа на најчестите проблеми со преводот на јазикот најчесто користени фрази на мандарински кинески е нивната верзија на „здраво,' ‘ni hao.’ На мандарински, зборот е напишан со помош на симболи. ‘Ni hao’ изгледа како 你好 на мандарински. Овој збор е исто така еден од најпознатите мандарински зборови што го зборуваат оние кои не зборуваат мандарински како мајчин јазик. Сакате да дознаете повеќе заеднички кинески фрази? Ве покривме!

 

Здраво на португалски

Португалскиот има своја верзија на „здраво“ што можеби не изгледа како зборот на другите романтични јазици, но звучи исто како него. - велат Португалците, “Olá,” кога сакаат лежерно да се поздрават со некого.

 

Здраво на јапонски

Можете ли да погодите како да кажете „здраво“ на јапонски? Ова е еден од најпознатите начини да се каже „здраво“ на други јазици. Ако го звучите зборот на англиски, изгледа како: Kon’nichiwa. Ако сакате да го напишете користејќи јапонски симболи, изгледа како: こんにちは.

Сакате да дознаете повеќе за недоволно застапените јазици како Малајски? Проверете ја нашата апликација за превод на јазик, достапно на Google Play за Андроид или продавница за јаболка за iOS.

 

Здраво на корејски

Корејски, како и многу јазици кои се користат во Азија, користи сопствена азбука, различен од англиската азбука. Во Кореја, се вика хангул. Ако сакате да го напишете зборот „здраво“ на корејски, би го направиле тоа со овие симболи: 여보세요.

 

Англискиот фонетски правопис на зборот изгледа како: Yeoboseyo. Кажување „здраво“ на други јазици, како што е корејскиот е лесен начин да ги импресионирате вашите пријатели кои не зборуваат мајчин англиски јазик.

 

Здраво на арапски

Арапски се зборува во 25 земји, па ќе го слушнете овој збор што значи „здраво“ во Египет, Ирак, Јордан, Кувајт, Мароко и Катар, само да наведам неколку. Ако сакате да го изговорите зборот да го кажете гласно, би рекол, “Marhabaan.” Напишаните зборови изгледаат како: هتاف للترحيب.

 

Сакате да одите уште подлабоко? Откријте неколку вообичаени шпански фрази или научете некои англиски на персиски совети и трикови.

Земете Vocre сега!