Добро утро на француски

Добро утро е една од најчестите фрази што може да се каже на француски! Оваа фраза можете да ја користите многу од денот (не само првото нешто наутро или пред пладне како што тоа го правиме во земјите од англиско говорно подрачје).

Научете како да кажете добро утро на француски, кога да се каже, и што да избегнувате да правите ако не сакате да изгледате како почетник што зборува француски.

 

Една од најчестите фрази што можете да научите да ги кажувате на други јазици е, "Добро утро." Дури и ако знаете само како да се каже добро утро на различни јазици, барем ќе можете да ги поздравувате странците и пријателите подеднакво - и направете го тоа пријатно, пријатен начин!

 

Како да се каже Добро утро на француски

Добро утро е една од најчестите фрази што може да се каже на француски! Оваа фраза можете да ја користите многу од денот (не само првото нешто наутро или пред пладне како што тоа го правиме во земјите од англиско говорно подрачје).

 

Да кажам добро утро на француски, би рекол, "Здраво!”

Здраво изговор

Во Француски, изговорот е сè (или практично сè, барем)!

 

Французите може многу да простат кога станува збор за убивање на нивниот јазик, но тие не гледаат лесно на оние што погрешно ги изговараат зборовите. Всушност, погрешното изговарање зборови е веројатно еден од најголемите прекршоци што еден француски студент може да ги направи!

 

Кога велите добро утро на француски, Да се ​​изговара bonjour, може да бидете во искушение едноставно да го изговорите зборот и да го кажете, „Бан-Џор“. И иако ова не е ужасно неосновано за нашите англиски уши, тоа е практично кривично дело во Франција. Ако сакате да кажете bonjour и да звучите како локален, ќе сакаш да кажеш, „Боун-жур“.

 

Ако навистина сакате да звучите како локален, можеби ќе сакате да вежбате да кажувате француски зборови со апликација за превод на јазик, како Вокре.

 

Vocre нуди текст во говор, говор во текст, па дури и превод од глас до глас. Најдобриот дел е што можете да ја преземете апликацијата на вашиот телефон кога имате Wi-Fi или мобилна услуга и да продолжите да ја користите дури и ако вашиот сигнал е изгубен.

 

Вокре е еден од најдобри апликации за превод на јазик достапни во Apple Store за iOS или на Google Play Store за Android.

Кога да се каже Bonjour

Bonjour може да се користи правилно во многу ситуации - не само да му посакате добро утро на некого кога ќе се разбудите!

 

Во САД. (и други земји од англиско говорно подрачје), често велиме добро утро само кога првпат се разбудиме. Но, во други земји, се користи во текот на утрото, често точно до 11:59 наутро.

 

Bonjour е и неформален збор и полуформален збор, што значи дека можете да го користите со пријателите, роднини, па дури и некои луѓе кои штотуку сте ги запознале.

Неформални употреби

Во земјите од англиско говорно подрачје, ние ја користиме фразата добро утро прилично неформално, иако можеме да му кажеме добро утро на странец додека поминуваме покрај него на улица.

 

Слично на тоа, можете зборот bonjour да им кажете добро утро на француски на вашите пријатели и членови на семејството, исто така.

 

Лудото нешто на француски е тоа што може да се каже bonjour некому, често, без разлика во кое време од денот е! Соодветно е да им се кажува чест на другите во текот на денот - често до непосредно пред вечерта.

 

Ова значи дека бонџур не значи само добро утро, но тоа значи и добар ден, исто така.

Полуформални употреби

Може да користите бонџур за да поздравите некој со кого сте запознаени или на неформален начин, а може да кажете и bonjour во полуформални ситуации, исто така.

 

Сметајте го вака: ако носите деловен стил на некој настан, веројатно можете да кажете bonjour и да сметате дека соодветно ќе го користите овој збор. Ова значи дека можете да ја користите оваа фраза за деловни состаноци на англиски јазик и на француски.

 

Ќе треба само да користите дискреција ако го користите зборот во ситуација кога може да се смета дека е премногу формално да се користи.

 

На пример, можеби нема да сакате да го користите на погреб, да се поздрави со некој од големо значење, или да запознаеш некој со многу повисок раст.

Вообичаени грешки на француски јазик (или како да избегнете да звучите како почетник)

Има многу вообичаени грешки што ги користат англиските говорители кога се обидуваат да зборуваат француски. Кога ги правите овие грешки, веднаш ќе звучите како почетник.

 

Најчестите грешки што ги користат англиските говорители кога учат француски вклучуваат употреба на буквални преводи (преводи од збор до збор), погрешно изговарање зборови (a major faux pas на француски), и мешање лажни пријатели (или користење француски зборови како англиски зборови).

Не користете буквални преводи

Сите сме биле таму: се обидуваме да хакираме француска реченица од збор до збор. Наместо тоа, само завршуваме со касапување на реченицата, збор, или фраза! Преводи од англиски на француски се тешки поради ова.

 

Еден од најдобрите начини да им покажете на сите дека сте почетник француски јазик е да користите буквални преводи. Еден од најчесто неисправните француски преводи е бон матин.

 

Бон значи добро, а матин значи утро. Тоа значи дека можете да ја користите оваа фраза за да кажете добро утро, нели?

 

Погрешно!

 

Ако кажете Бон Матин, секој веднаш ќе знае дека сте нов во францускиот јазик. Направете сами (и сите други кои на крајот може да се чувствуваат ужасно засрамени за вас) и избегнувајте да го кажувате ова по секоја цена.

Изговор е важно

Изговорот е еден од најважните делови за учење француски. Многу говорители на англиски јазик се обидуваат да звучат зборови и на крајот целосно го нарушуваат изговорот.

 

Кога погрешно изговарате збор (особено ако го правите тоа обидувајќи се да го звучите како англиски збор), ненамерно ќе завршите да му пренесете на секој француски говорник на слушање дека сте француски почетник.

 

Ако сакате да ги импресионирате вашите француски слушатели (или, да бидеме искрени: едноставно избегнувајте да ги навредувате), научете го правилниот изговор на секој збор. Најдобар начин да го направите ова е да го слушате изговорот на зборот.

 

Можете да користите апликација за превод на јазик, како што е Вокре, што нуди превод од текст во глас.

Лажни пријатели

Лажни пријатели е термин за зборови кои се напишани исто на два јазика, но имаат две сосема различни значења.

 

На француски јазик, има многу зборови кои изгледаат исто како и англиските зборови, иако нивните значења се сосема различни.

 

Примери на најчесто злоупотребувани француски лажни пријатели вклучуваат паричка (на англиски тоа значи парични пари; на француски, тоа значи агол), готовина (обратно, ова личи на англискиот збор пари, но значи промена), и моментално (што изгледа како англискиот збор всушност, но „всушност“ значи токму сега на француски).

 

Додека вежбаме, можеме да го искористиме најдоброто проценување или да погодиме што значи зборот, но секогаш е најдобро да знаете или да прашате што значи збор ако се обидувате да ги импресионирате вашите француски пријатели.

Француски поздрав

Не сакате да кажете добро утро кога ќе поздравите некого?

 

Има многу француски поздрави што можете да ги користите за да кажете здраво, еј, како си, мило ми е што те запознав, и уште повеќе! Тие вклучуваат:

 

 • Ло: Здраво
 • Како си?: како си?
 • Здраво: еј
 • Воодушевен: мило ми е што те запознав
 • Во ред си?: дали си бил добро?

Имај убав ден

Сакате да научите како да му кажете на некого да има добар ден на француски? Bonne значи добро, а journée значи ден (иако кога ќе ги споите, тоа значи да имате добар ден).

 

Можете да ја користите оваа фраза кога се збогувате со некого (особено ако тој е личност со која сте малку поформални - како клиент или странец на улица).

Здравје

Ако сакате да бидете малку помалку формални со пријателите или роднините, секогаш можете да кажете поздрав наместо да кажете здраво или збогум.

 

Салут е еден вид француски еквивалент на, „Еј, што има?„Тоа е слично како што велат Британците, „На здравје,“ наместо да кажете здраво или чао.

 

Директниот превод на поздравот е спасение. Кога го кажувате овој збор, не кажувајте го звукот Т на крајот (веднаш ќе се предадеш како почетник што зборува француски!).

 

Што и да направиш, не кажувајте поздрав кога наздравувате на новогодишната ноќ (или кое било друго време за тоа прашање!).

 

Поздравот често се злоупотребува од англиското говорно подрачје бидејќи поздравот значи за твое здравје на италијански. На француски јазик, тоа воопшто не значи. Ако сакате да наздравите на француски, треба да кажете, „На здравје,”Или, „На здравје,“ и двете значат за твое здравје на француски.

добредојде

Друг вообичаен поздрав на француски е bienvenue, што едноставно значи добредојде.

 

Овој поздрав можете да го изговорите кога за првпат пречекувате некого во вашиот дом или во земјата.

 

Машката форма на добредојде е добредојдена.

 

Она што не сакате да го направите е да ја користите фразата bienvenue кога сакате да кажете, "Нема на што,“ на француски. Овие две фрази значат две сосема различни чувства.

 

Ако сакаш кажи, "Нема на што,“ на француски, би рекол, "Нема на што,“ што во превод значи, тоа не значи ништо.

Заеднички француски фрази

Подготвени да научите уште неколку вообичаени француски фрази?

 

Подолу е листа на вообичаени фрази и зборови за запознавање со некој нов, прашувајќи (учтиво) ако францускиот говорител зборува и англиски, сакате да се збогувате, или ако сакате да објасните дека не зборувате француски (уште!).

 

 • Дали зборуваш англиски?: Дали зборуваш англиски?
 • Извини ме: извини ме
 • Збогум: Чао!
 • јас не зборувам француски: јас не зборувам француски
 • г-ѓа/г./госпоѓица: Госпоѓа г-дин госпоѓица
 • Извинете: Помилување
 • Се гледаме подоцна!: Се гледаме наскоро!
 • Ви благодарам/Ви благодарам многу: Ви благодарам, ви благодарам многу

Земете Vocre сега!