Want to learn how to say good morning in different languages other than Telugu? Vocre’s language translation app can help you learn how to say hello in Spanish as well as other common languages, како што е мандаринскиот, Италијански, Фарси, и повеќе.

Учењето како да се каже добро утро на телугу не е толку тешко како што може да изгледа!

 

Додека учењето на цел јазик трае со години за да се совлада, учењето како да се каже заедничка фраза е многу полесно. Кога учите да зборувате нов јазик, you may want to start with a few of these phrases.

 

Find out how to say good morning in Telegu as well as a few other common phrases.

Добро утро на телугу

велејќи добро утро на телугу е прилично лесно. There are two ways to say good morning in Telugu.

 

Првиот е со кажување, „Śubhōdayaṁ“. Вториот буквален превод е, „Сободајам“. Субха значи добро, а удаам значи утро.

 

Додека овие два преводи се буквални преводи на фразата добро утро, they aren’t often used.

 

Секогаш кога ќе видите некого, генерално ги поздравуваш велејќи, “Namaskaram.” This simply means hello.

телугу јазик

Телугу е дравидски јазик. This family of languages is primarily spoken in Southeast India and Sri Lanka.

 

Телугу е официјален јазик на повеќе од една индиска држава — и само два други јазици имаат задоволство да го кажат тоа! Овој јазик се зборува во Андра Прадеш, Телангана, и пудошери. Тој е официјален јазик во областа Пудучери, Yanam.

 

Тоа е исто така помал јазик на следните држави:

 

 • Андаман
 • Чатисгар
 • Карнатака
 • Керала
 • Махараштра
 • Никобарски острови
 • Одиша
 • Пенџаб
 • Тамил Наду

 

Има повеќе од 75 милиони говорници на телугу ширум светот. Индија е дом на најголема концентрација на луѓе кои зборуваат телегу како прв јазик. The only language with more native speakers in India is Hindi.

 

Има речиси еден милион луѓе кои зборуваат телугу кои живеат во САД. Ќе најдете најголема концентрација на говорници на Телегу во Калифорнија, Њу Џерси, и Тексас.

Вообичаени телугу фрази

Ако сакате да научите неколку вообичаени телугу зборови и фрази, можете да најдете некои од нив токму овде. Најчестите зборови на телугу вклучуваат:

 

Јас: Нену

Ти: Нувву

Тој: Атану

Таа: Аме

Тоа: Име

Здраво: Ванданалу

 

Вообичаените телугу фрази вклучуваат:

 

Како си?: Нееву ела унааву?

Добро сум: Јас не сум кшемамга

Добра ноќ: Субха ратрилу

Ви благодарам: Дандалу

Превод на телугу

Преведувањето англиски во семејство на дравидиски јазици не е толку лесно како преведувањето англиски во друго германско семејство - што значи, Преводот на телугу не е најлесниот!

 

Телугу исто така има три дијалекти, вклучително и:

 

 • Коста Андра
 • Рајалазема
 • Телангана

 

Пред да преведете англиски на телугу, you’ll need to determine which dialect of Telugu you’re translating.

Структура на реченицата на телугу

Пред преведување на англиски на телугу, you’ll also need to learn a little bit about Telugu sentence structure.

 

Англискиот јазик следи предмет/глагол/објект (ПОТОА) ред и телугу следи подмет/предмет/глаголски ред (СПИЕЊЕ).

Учење телугу

Ако се обидувате да научите телугу или да преведувате зборови од англиски на телугу (или обратно), you’ll want to download a language translation app — particularly one that has a Telugu translation dictionary and possibly voice-to-text technology.

 

Препорачуваме да користите софтвер за машински превод кој има алатка за превод на Телугу и може лесно да преведува текст на говор, како што е апликацијата Vocre, достапно на Google Play за Android или продавница за јаболка за iOS.

 

Софтвер, како што е Google Translate или апликацијата за учење јазик на Microsoft, не нуди иста прецизност на англиски превод како платените апликации.

Добро утро на други јазици

Сакате да научите како да кажете добро утро на различни јазици освен телугу?

 

Апликација за превод на јазик на Vocre може да ви помогне да научите како да се поздравувате на шпански, како и на други вообичаени јазици, како што е мандаринскиот, Италијански, Фарси, и повеќе.

Земете Vocre сега!