Добро утро на различни јазици

Ако сакате да научите нов јазик, започнете со основите. Поздравите и најчесто користените зборови се добро место за почеток. Научете како да кажете добро утро на различни јазици, основите на секој јазик, и каде ќе ги најдете овие јазици низ целиот свет.

Совети за превод на англиски на различни јазици

Ако сакаш кажи добро утро на различни јазици или преведете кој било друг заеднички поздрав, имаме неколку совети како да започнете!

 

Учењето нов јазик не е секогаш лесно (верувајте ни, сме биле таму!). Но, со неколку алатки во појасот, ќе потрошите помалку време за вртење на тркалата и повеќе време за ефективно комуницирање.

 

Прво научете вообичаени зборови и фрази

Многумина јазиците имаат заеднички зборови и фрази кои се користат постојано.

 

На секој јазик, ќе најдете локални жители кои велат здраво, добро утро, збогум, Ви благодарам, како си, и широк спектар на други формалности.

 

Ако прво ги научите овие формалности и вообичаени зборови и фрази, ќе морате да го научите остатокот од јазикот.

 

Можете исто така да дознаете кои зборови и фрази најчесто се користат во одреден јазик; фокусирањето на овие зборови и фрази ќе ви помогне да разберете огромен дел од вокабуларот. Разбирањето на најчесто користените зборови може да ви помогне да стекнете доверба што ви е потребна за да продолжите.

 

Преземете апликација за превод на јазик

Не е лесно Google да го преведувате секој збор и фраза како учење нов јазик - или ако се обидувате да преведете еден јазик на друг.

 

Апликациите за превод на јазици изминаа долг пат низ годините. Можете да барате поединечни зборови со неколку притискања на копчињата, или можете да користите функции за гласовно внесување и излез или одлики глас во текст за да преведувате зборови, реченици, и фрази во реално време.

 

Апликација за превод на јазик на Vocre може да преведува глас или текст онлајн или исклучено. Не ви треба ни Wi-Fi или мобилна врска за да ја користите апликацијата откако ќе го преземете речникот. Користете го за да научите превод на вообичаени зборови и фрази.

 

Потопете се во културата

Повеќето течни говорници ќе ви кажат дека најдобриот начин да научите кој било јазик е да се нурнете во културата и самиот јазик..

 

Одете на час по јазик (или онлајн или лично). Патувајте во област на светот каде што се зборува јазикот.

 

Шпанскиот јазик не се зборува само во Шпанија и Латинска Америка! Се зборува во Њујорк, Ангелите, и многу други градови низ Северна Америка и Европа. Слично на тоа, Францускиот јазик се зборува не само во Франција, туку и во многу области на Канада.

 

Откако ќе знаете некои основни фрази, посетете кафуле или кафуле во област каде што се зборува јазикот (или гледајте филмови или ТВ емисии на странски јазик) да го натерате вашиот мозок да почне да слуша на овој јазик.

 

Ако ви треба инспирација, проверете ги нашите избори за Филмови на шпански јазик на Нетфликс!

 

Чувајте го едноставно

Еден од најтешките делови во преведувањето на јазик е инкорпорирањето на флексиите, идиоми, хумор, и други говорни фигури кои тешко се преведуваат.

 

При преведување, обидете се да ги одржувате работите што е можно поедноставни. Нема да ја разберете нијансата во секој збор или фраза веднаш. Ако вежбате јазик со партнер, замолете го вашиот партнер да ги задржи работите едноставни за да ви помогне да го научите јазикот на најлесен можен начин.

 

Прашајте го вашиот партнер за најчесто користените фрази или термини кои често се користат на јазикот за кој станува збор. Слично на тоа, можеби нема да сакате да зборувате со вашиот јазичен партнер на вашиот мајчин јазик користејќи сложени зборови или фрази кои тешко се преведуваат.

 

Сепак, објаснувајќи фрази како на пр, „Сум бил таму,”Или, „Те разбирам,“ ќе му помогне на вашиот партнер да научи како да кажува некои најчесто користени фрази.

 

Заеднички поздравни преводи

Еден од најлесните начини да научите нов јазик е да започнете од почеток - како што би рекол Џули Ендрјус во Звукот на музиката.

 

Поздравите се одлично место за почеток затоа што се едноставни и нудат увид во тоа како една култура размислува и чувствува.

 

На англиски, велиме, Здраво, добро утро, мило ми е што те запознав, и збогум. На италијански, велат луѓето, Чао, Добро утро, задоволство, и... ciao повторно! На многу јазици, зборовите за здраво и збогум се исти - што кажува многу за културата за која станува збор.

 

Во многу други култури, исто така е учтиво да кажете неколку зборови или фрази на јазикот на соговорникот пред да му објасните дека остатокот од вашето разбирање на јазикот е ограничено.

 

Најчестите зборови на еден јазик

Многу јазици имаат список на нивните најчесто користени зборови. Овие зборови често се предлози, статии, и заменките. Откако ќе ги знаете овие зборови, ќе ви биде многу полесно да преведете поголеми делови од текст.

 

Некои од повеќето заеднички зборови на англиски јазик вклучуваат:

 

 • Дали
 • Биди
 • Било
 • Може
 • Може
 • Дали
 • Оди
 • Имаше
 • Има
 • Имаат
 • Е
 • Допаѓа
 • Погледнете
 • Направете
 • Кажа
 • Види
 • Користете
 • Беше
 • Беа
 • Волја
 • Би

 

Некои од повеќето заеднички именки на англиски јазик вклучуваат:

 

 • Дете
 • Ден
 • Око
 • Рака
 • Животот
 • Човекот
 • Дел
 • Личност
 • Место
 • Работа
 • Време
 • Начин
 • Жена
 • Работа
 • Светот
 • година

 

Навистина можете да разберете што вреднуваат англиските говорници само со скенирање на список со најчесто користени зборови на англиски јазик!

Добро утро на различни јазици

Подготвени да започнете да кажувате добро утро на различни јазици? Составивме водич за тоа како да се каже добро утро на некои од најчесто користените јазици на апликацијата Vocre!

 

Научете како да кажете добро утро на шпански, Кинески, Италијански, Арапски, Персиски, и други најчесто користени јазици. Нудиме и превод на јазици за помалку употребуваните јазици, исто така!

 

Добро утро на шпански

Додека Превод на шпански јазик не е секогаш лесно, да се каже добро утро на шпански е релативно лесно. Ако можете да кажете добро утро на англиски, веројатно можете да го кажете на шпански, исто така!

 

Зборот за добро на шпански е буенос, а зборот за утро е мањана - но еве го критичарот: не кажуваш, "Добро утро,“ на шпански, туку напротив, „добри денови“. Зборот за ден на шпански е дија, а множинската форма на дија е дијас.

 

Да кажам добро утро на шпански, би рекол, "Здраво,“ што се изговара, „Бвен-охс ди-јас“.

 

Слично на тоа, можеш и да се поздравиш, што е, „Хола“. Во некои земји што зборуваат шпански, фразата добро утро или буенос дијас се скратува на буен диа но се изговара целосно како на пр., „Буендија“.

 

Добро утро на телугу

Телугу најчесто се зборува во индиските држави Андра Прадеш и Телангана. Тој е официјален јазик на овие држави, како и на Западен Бенгал и делови од Пудучери. Телугу е еден од класичните јазици во Индија.

 

82 милиони луѓе зборуваат телугу, и тој е четврти најзборуван јазик во Индија.

 

Дравидски јазик (едно од основните јазични семејства), и тоа е најраспространетиот дравидски јазик.

 

Во САД., половина милион луѓе зборуваат телугу, и тој е најбрзорастечкиот јазик во земјата.

 

Ако сакате да кажете добро утро на телугу, буквалните преводи се, „Śubhōdayaṁ,”Или, „Шупрахатаṁ“. Сепак, повеќето луѓе едноставно велат, „Намаскарам.

Добро утро на италијански

Италијанскиот е уште еден јазик кој потекнува од вулгарниот латински. Тој е официјален јазик на Италија, Швајцарија, Сан Марино, и Ватикан.

 

Бидејќи има големи италијански дијаспори ширум светот, нашироко се зборува и во имигрантските земји, како што се У.С., Австралија, и Аргентина. Повеќе од 1.5 милиони луѓе зборуваат италијански во Аргентина, речиси еден милион луѓе го зборуваат овој јазик во САД. и повеќе 300,000 зборувај го во Австралија.

 

Тој е вториот најраспространет јазик во ЕУ.

 

Ако сакавте да кажете добро утро на италијански, можеш да кажеш, "Добро утро." Екстра добрата вест е дека бидејќи буквалниот превод на buon giorno е добар ден, може да се каже buon giorno наутро или рано попладне!

 

Добро утро на кинески

Самиот кинески не е јазик!

 

Но, мандаринскиот и кантонскиот се. Ова се двата јазици на кои повеќето луѓе се повикуваат кога зборуваат за кинескиот јазик - иако има многу други јазици класифицирани како кинески, исто така.

 

Кинески најшироко се зборува во Кина, како и во земјите кои некогаш биле окупирани или дел од Кина. Мандаринскиот широко се зборува во северна и југозападна Кина. Тоа е и официјален јазик на Народна Република Кина, Сингапур, и Тајван.

 

Ако сакате да кажете добро утро на кинески (Мандарински), би рекол, „Zǎoshang hǎo,“ што е преводот и начинот на кој луѓето се поздравуваат наутро на мандарински.

 

Добро утро на персиски

Персискиот се зборува најмногу на Блискиот Исток и Централна Азија. Во некои делови од зборот се нарекува и фарси; Всушност, Персискиот е терминот што луѓето што зборуваат англиски го користат за јазикот, а фарси е терминот што го користат мајчин јазик.

 

62 милиони луѓе се мајчин јазик низ целиот свет. Тој е 20-ти најзборуван јазик, и 50 милиони луѓе зборуваат фарси како втор јазик.

 

Во текот на 300,000 луѓе во САД. зборувајте фарси.

 

Ако сакате да кажете добро утро на фарси, би рекол, „Собх бекхејр,”Или, „Собх бекхеир“.

 

Сакаш малку Совети и трикови од англиски на персиски јазик? Проверете ја нашата статија за тоа како да кажете други важни фрази на фарси.

 

Добро утро на арапски

Арапскиот јазик е друг јазик што најчесто се зборува на Блискиот Исток. Тој е официјален или коофицијален јазик во повеќе од 25 земји, вклучително и:

 

Саудиска Арабија, Чад, Алжир, Коморите, Еритреја, Џибути, Египет, Палестина, Либан, Ирак, Јордан, Либан, Кувајт, Мавританија, Мароко, Оман, Катар, Сомалија, Судан, Сирија, Танзанија, Бахреин, Тунис... списокот продолжува и продолжува!

 

Иако двата јазика се зборуваат на Блискиот Исток, Арапскиот многу се разликува од фарсиот. Всушност, Арапскиот и фарсиот потекнуваат од две сосема различни јазични семејства!

 

Ако сакате да кажете добро утро на арапски, би рекол, „Сабах ел Кеир“. Се користи и формално и неформално (како на англиски!).

 

Добро утро на курдски

Курдскиот јазик се зборува во Ерменија, Азербејџан, Иран, Ирак, и Сирија.

 

Нема само еден курдски јазик! Постојат три курдски јазици, вклучително и Северна, Централно, и јужен курдски.

 

Се проценува дека 20.2 милиони луѓе во светот зборуваат курдски ширум светот. Турција е најнаселената земја со мајчин курдски јазик и е дом на неа 15 милиони звучници. Курдистан, каде што претежно се зборува курдски ги опфаќа областите на северен Ирак, југоисточна Турција, северна Сирија, и северозападен Иран.

 

Барам Курдски превод за фразата добро утро? "Добро утро,“ вака велите добро утро на курдски сорани, доминантниот курдски јазик што се зборува во Ирачки Курдистан и во иранската провинција Курдистан.

Добро утро на малајски

290,000,000 луѓето во светот зборуваат малајски! Најмногу се зборува во Малезија, Индонезија, Брунеи, Сингапур, Филипини, Мјанмар, Тајланд, Островот Коко, Божиќен остров, Шри Ланка, Суринам, и Тимор.

 

25,000 луѓе во САД. зборуваат и малајски, исто така. Десетици илјади луѓе кои зборуваат малајски како прв јазик живеат низ Европа и во другите малезиски дијаспори.

 

Ако сакате да кажете добро утро на малајски, би рекол, „селамат паги“. Сакате да знаете како звучи да се каже добро утро на малајски? Користете го нашиот Превод од малајски на англиски јазик во нашата апликација Vocre!

 

Добро утро во Непалски

Непалскиот е официјален јазик на Непал и еден од јазиците во Индија. Тоа е индо-аријски јазик од подгранката источен пахари. 25% од граѓаните на Бутан зборуваат и непалски.

 

Непалскиот често се меша со хинди, бидејќи двата јазика се многу слични, и двете се зборуваат во Непал и Индија. И двајцата го следат сценариото Деванагари.

 

Буквалниот превод на добро утро на непалски е, „Шуба – Прабата. Субха значи добро, а прабхат значи утро. Друг збор за утро е бихани или бихана.

 

Има само под 200,000 Непалците во САД. кои зборуваат непалски, исто така. Други дијаспори на непалци ја вклучуваат Индија (600,000), Мјанмар (400,000), Саудиска Арабија (215,000), Малезија (125,000), и Јужна Кореја (80,000).

Земете Vocre сега!