Вообичаени шпански фрази

Шпанскиот е еден од најчесто користените јазици во светот. 329 милиони луѓе зборуваат шпански како прв јазик, и 9 милиони луѓе зборуваат шпански како втор јазик. Тоа е исто така многу вообичаен јазик за учење, трет само по англиски и француски јазик. Не знам шпански? Не грижете се! Ве опфативме со најчестите шпански фрази.

Разлика помеѓу шпански и латиноамерикански шпански

Европски шпански и шпански се зборуваат во други области на светот може значително да се разликуваат. Само обидете се да прашате некого во Мексико за цената на јакна користејќи европски шпански. Преводот на зборот „јакна“ е многу различен во Латинска Америка отколку во Европа.

 

Верувајте ни: ќе стане малку незгодно.

Ако одите во Шпанија, ќе сакате да преземете апликација за превод што вклучува европски шпански (кастилјански) преводи. Се упати кон Порторико? Ќе сакате да барате латиноамерикански шпански.

 

Дури и во Латинска Америка, Шпанскиот може да биде многу различен од земја до земја. Додека повеќето зборови и фрази се преведуваат, важно е да се разбере дека тие не се секогаш директен превод.

 

Ако некој ви фрли чуден поглед откако ќе кажете нешто на шпански, само кажи, “Yo hablo Español de la país de España.”

икона

Вообичаени шпански фрази: Поздрав и формалност

Најчестите фрази што ќе ви бидат потребни ако одите на одмор во земја што зборува шпански се честитки и формалности. Во зависност од вашата дестинација, сосема е можно да бидете изневерени како мајчин англиски јазик во моментот кога првиот збор ќе излезе од вашата уста.

Сакате да дознаете повеќе за некој јазик? Овие совети за учење нов јазик ќе помогне да се започне јазичната забава.

Многу родени Шпанските говорници со задоволство ќе зборуваат шпански со вас - или дури и англиски ако не сте многу запознаени со шпанскиот.

 

Се упати кон мал град или село? Дефинитивно ќе ви треба уште малку помош. Еве некои од најчестите честитки и формалности:

– „Здраво, како си?” = “Hola, como esta?”
– „Моето име е Хуан“. = “Me llamo Juan.”
– "Како се викаш?” = “Como te llama tu?” Или “Cuál es tu nombre?”
– "Мило ми е што те запознав." = “Mucho gusto.”
– "Задоволството е мое." = “El gusto es mío.”
– "Извини ме,” = “Disculpe,” или “Perdóneme,” или дури и само, “Perdón.”
– „Ве молам“. = “Por favor.”
– "Ви благодарам." = “Gracias.”
– "Нема на што." = “De nada.”

Сакате да научите како да кажете здраво на други јазици?

Јадење надвор

Без разлика дали патувате за работа или за одмор, најверојатно ќе завршите да јадете во ресторан во одреден момент од вашето патување. Ако не, жалиме за тебе. шпански и Латиноамериканска храна е вкусен!

Ако одите во ресторан, ќе сакате да ги знаете овие клучни фрази:
– „Маса за еден, ве молам.” = “Una mesa para uno, por favor.”
– „Ми треба мени“. = “Yo necesito una carta,” или, “yo necesito un menú.”
– „Вода, ве молам.” = “Agua, por favor.”
– „Кои се специјалните?” = “Cuales son los especiales?”
– "Каде е бањата?” = “Donde está el baño?”
– „Проверете, те молам!” = “¡La cuenta, por favor!”
– „Имам алергија на јаткасти плодови“. = “Tengo alergia a las nueces.”

Пријавување во вашиот хотел/Airbnb

Кога е време да се пријавите во вашиот хотел, веројатно ќе сретнете некој што зборува англиски. Но, со тоа што се повеќе луѓе се одлучуваат за акции во домот и изнајмување на Airbnb, поверојатно е дека ќе ви треба малку шпански за да се пријавите. Овие вообичаени шпански фрази треба да ве поттикнат:

 

– "Имам резервација." = “Yo tengo una cita.”
– „Ми треба повеќе тоалетна хартија“. = “Yo necesito papel de baño.”
– „Го изгубив клучот од станот“. = “Perdí la llave del apartamento.”
– „Каде е апаратот за гаснење пожар?” “Donde está el extintor de incendios?”
– „Каде е најблиската аптека/банка?” = “Donde está la farmacia/banco más cercano?”

Наскоро патување? Ве опфативме со најдобри апликации за патувања за патување во последен момент.

Разни зборови за патување и шпански фрази

Неизбежно, ќе треба да знаете неколку различни зборови, исто така. Во зависност од вашите потреби за патување, ова се некои од зборовите и фразите на кои ќе наидете:

 

– Куфер: Maleta
– Паричник: Billetera
– Ранец: Mochila
– Чанта: Bolso
– Стоп!: Alto!
– Такси: Taxi
– Помош!: Ayúdame!
– Аеродром: Aeropuerto
– Воз: Tren
– Автомобил: Coche
– Брод: Bote
– Подземна железница: Metro (обично)
– Улица: Calle

 

Не би сакале да се најдете како бркате такси откако сте ја заборавиле чантата внатре - само за да сфатите дека не можете да се сетите како да го изговорите зборот, „Чанта!”

Како да кажувате броеви на шпански

Броевите се релативно лесни за паметење на шпански. Откако ќе научите еден до десет, лесно можете да го дознаете остатокот од системот.

 

– Еден: Uno
– Две: Dos
– Три: Tres
– Четири: Cuatro
– Петка: Cinco
– Шест: Seis
– Седум: Siete
– Осум: Ocho
– Девет: Nueve
– Десет: Diez
– Единаесет: Once
– Дванаесет: Doce
– Тринаесет: Trece
– Четиринаесет: Catorce
– Петнаесет: Quince
– Шеснаесет: Dieciséis
– Седумнаесет: Diecisiete
– Осумнаесет: Dieciocho
– Деветнаесет: Diecinueve
– Дваесет: Vente
– Триесет: Treinta
– Четириесет: Cuarenta
– Педесет: Cincuenta
– Шеесет: Sesenta
– Седумдесет: Setenta
– Осумдесет: Ochenta
– Деведесет: Noventa
– Сто: Cien

 

Не треба да ја знаете секоја шпанска фраза пред да одите во земја што зборува шпански. Само следете ги „правилата“ на шпанскиот јазик, научете неколку фрази и преземете ан Апликација за превод од англиски на шпански, и ќе бидете на пат да комуницирате на меѓународно ниво!

Потребна е помош при преведување на други јазици? Откријте како да кажете здраво на други јазици и Преводи од англиски на персиски.

Земете Vocre сега!