Заеднички француски фрази

Не треба да го учите секој збор и фраза пред да одите во нација што зборува француски. Овие вообичаени француски фрази барем ќе ве одведат низ вратата на вашиот омилен француски ресторан.

Дури и ако не знаете да кажете здраво на други јазици, овие најчести француски фрази барем ќе ве одведат низ вратата на вашиот омилен француски ресторан.

 

Учење француски јазик (особено како мајчин јазик на англиски јазик) е малку застрашувачки. За разлика од германските јазици, Француски црта од латински, исто како и повеќето романтични јазици. за среќа, не треба да ги научите сите зборови и фрази пред да се упатите кон нација која зборува француски јазик.

 

Заеднички француски поздрав

Некои од најчестите француски фрази се честитки. Честитки се најчесто најкористените фрази кога патувајќи во Франција. Повеќето патници тврдат дека откако ќе поздрават некого, тие често се враќаат назад на своите мајчини јазици (сè додека говорникот на француски јазик го знае речениот јазик).

 

Ако вашиот мајчин јазик е англиски и одите кон поголем град во кој нашироко се зборува француски, има добри шанси да можете целосно да го заобиколите францускиот - сè додека му пристапувате на францускиот говорник со француски поздрави.

 

Здраво на француски јазик

Некои заеднички честитки вклучуваат:

Добар ден: Bonjour

Здраво: Salut

Здраво: Coucou

Здраво: Allô

 

Во зависност од тоа колку добро ја познавате личноста, може да се ракувате или да му понудите бакнеж на секој од неговите образи.

 

Француски пријатности

Пријателите во земјите со француски јазик се многу поважни отколку во земјите каде што се зборуваат германски јазици. Треба да ја признаете другата личност на позитивен начин - без оглед на вашата врска.

 

Еден пример за тоа кога Американците го сфаќаат ова погрешно е кога влегуваат во деловна активност. Во државите, ние секогаш претпоставуваме дека „клиентот е секогаш во право“ и „задачата на продавачот е да ме поздрави“.

 

Во многу земји во кои се зборува француски јазик, тоа е polубезен не само да се поздрави со продавачот кога влегувате во деловна активност - но исто така треба да прашате, "Како си?" исто така. Влегувањето во продавница и купувањето без признавање на сопственикот се смета за крајно грубо.

 

Здраво, како си?: Bonjour, comment allez-vous?

 

Како е мајка ти?: Comment va ta mère?

 

Ти благодарам многу: Merci beaucoup

 

Нема на што: Je vous en prie

 

Во прилог на прашањето како некој работи, дури може да прашате како е семејството на таа личност тој ден, исто така.

 

Најчести француски фрази за патување

Еден од нашите најдобри совети за учење нов јазик? Прво одете со најчестите фрази. Кога станува збор за патување, исто така, ќе сакате да имате неколку зборови во вашиот арсенал за да ве одведе од место до место - и да знаете што да кажете во хотел или Airbnb. Овие најчести француски фрази за патување ќе ви помогнат да влезете, околу и назад од која било земја што зборува француски.

 

Транспорт

Потешко е да се заобиколиш земја во која зборува француски јазик, кога немаш вистински вокабулар за да те одведе таму каде што сакаш да одиш. Ќе сакате да ги запаметите овие најчести француски фрази и француски зборови ако планирате да патувате без преведувач.

 

Воз: Train

Рамнина: Avion

Аеродром: Aéroport

Автомобил: Voiture

Од: Camionette

Автобус: Autobus

Брод: Bateau

Ферибот: Ferry

Такси: Taxi (лесен, нели?)

Бензинска пумпа: Station-essence

Железничка станица: Gare

Подземна железница: Métro

 

Сместување

Овие денови, повеќето хотели ангажираат персонал кој зборува англиски. Англискиот јазик стана универзален јазик на патување, па веројатно ќе можете да се пријавите во вашиот хотел без никакви проблеми.

 

Но, ако престојувате во домашна куќа или во Airbnb, ќе сакате да забележите неколку од овие вокап зборови - или да преземете А. апликација за преведувач што може лесно да го преведе текстот во говор, како што е апликацијата Vocre, достапно на Google Play за Android или продавница за јаболка за iOS.

Француски фрази за сместување

Здраво, имам резервација: Bonjour, j’ai un réservation.

 

Би сакал просторија за непушачи: Je voudrais une chambre non-fumeur.

 

Кое време е одјавување?: A quelle heure dois-je libérer la chambre?

 

Вокабулар за сместување во Франција

Куфер: Valise

Кревет: Lit, couche, bâti

Тоалетна хартија: Papier toilette

Туш: Douche

Топла вода: D’eau chaude

 

Јадење во ресторан

за среќа, повеќето чекачи во целина, Градовите на француски јазик разбираат англиски. Но, повторно, се смета за добро однесување да се обидете да зборувате француски со вашиот келнер пред да го фрлите во крпа и да не ставите стандард на англиски јазик.

 

Табела за еден, те молам: Bonjour, une table pour une, s’il vous plaît.

Ми треба мени те молам: La carte, s’il vous plaît?

Вода, те молам: Une carafe d’eau, s’il vous plaît?

Тоалет: Toilettes or WC

 

Француски фигури на говорот

Исто како и со секој јазик, Францускиот јазик има свои ликови на говор. Може да биде крајно збунувачки (и донекаде комично) да се обиде да сфати што зборуваат луѓето!

 

Имаме очи поголеми од стомачни: Nous avions les yeux plus gros que le ventre.

 

Билетот ме чинеше рака: ce billet m’a coûté un bras.

(На англиски, велиме ‘рака и нога,’, Но тоа е само рака на француски јазик!)

 

Да се ​​раскине со (или фрлени): Se faire larguer.

 

Формални Vs. Неформални француски фрази

На француски јазик, вообичаено е да користите малку поинакви зборови и фрази кога зборувате со странец отколку кога зборувате со вашиот најдобар пријател.

 

Зборот за „ти“ на француски јазик е „tu ’ако зборуваш со некој што го познаваш. Ако зборувате со некој што сакате да му покажете почит или странец, вие би го користеле формалниот збор за ... вие,’Што е‘ vous. ’

 

Поаѓајќи кон Франција во последен момент? Проверете ја нашата листа на најдобри апликации за патувања за патување во последен момент! Упатена кон други дестинации? Откријте како да кажете заеднички кинески фрази или вообичаени шпански фрази.

 

Земете Vocre сега!