Англиски на персиски: за да бидете сигурни дека имате се што ви треба за да го направите патувањето

Преведување фрази од англиски на персиски (како „добро утро“ на фарси) можеби не е лесно како персиската оризова пита, но тоа може да биде забавен предизвик - особено кога имате неколку совети и трикови во вашиот арсенал.

Сакате беспрекорно да зборувате на персиски јазик? Научете преводи од англиски на персиски и англиски на фарси, како на пример како да се поздрави на фарси. Наши апликација за превод на јазик може да преведе што и да кажете на друг јазик, вклучително и Превод од малајски на англиски јазик. Може да преведе англиски на кмерски, англиски на француски, и повеќе.

Што е персиски?

Персискиот јазик е јазик што се зборува во Иран и делови од Авганистан. Во Иран се нарекува и фарси, што е и персиски ендоним. Постојат три верзии на персиски јазик, Источна, Ирански, и таџикистански. Пред да преведете англиски на фарси, ќе треба да знаете која верзија ја преведувате! Патување во странство во земја што зборува персиски? Проверете го најдобри апликации за патување во последен момент.

 

источен персиски

Оваа варијација на персиски се зборува во Авганистан. Се нарекува и дари персиски или авганистански персиски.

 

ирански персиски

Во Иран се зборува ирански персиски, Ирак и Персискиот Залив. Ова е варијација на персиски што се нарекува и фарси.

 

Таџикистански

Таџикистански е верзија на персиски јазик што се зборува во Узбекистан и Таџикистан, земја која се граничи со Авганистан и Узбекистан.

 

Англиски на персиски/Англиски на фарси: Основни совети

Преведување англиски на персиски а англискиот на фарси не е толку сув како што е да се преведува англиски на германски. Персискиот е арапски јазик и ја користи арапската азбука, така што ќе треба да научите сосема нов сет на симболи ако планирате да пишувате или читате персиски!

 

Ако едноставно изговарате зборови и фрази, ќе сакате да ги научите најчестите.

 

Исто така е корисно да користите апликација за превод на јазик. Еден од најдобри апликации за превод на јазик е Апликација Vocre. Тоа ви овозможува едноставно да зборувате на англиски за да го добиете персискиот аудио превод.

 

Или, ангажирај преведувач. Сакате да знаете на разлика помеѓу преведувач и преведувач?

Вообичаени персиски зборови и фрази

Подолу е листа на пет најчестите персиски зборови, „Здраво,“ „Збогум,' 'добро утро,“ „благодарам“ и
'извини ме.'

 

Како да се каже здраво на фарси

Сакате да знаете како да се поздравите на фарси? „Здраво“ е веројатно една од најпознатите персиски фрази надвор од Иран и Авганистан. Преводот од англиски на персиски или англиски на фарси за „здраво“ е ‘salam.’ Напишано е како سلام со арапска азбука.

за да бидете сигурни дека имате се што ви треба за да го направите патувањето како да се поздравиме на други јазици?

 

Добро утро

Друга вообичаена фраза кога се преведува од англиски на персиски или англиски на фарси е ‘sobh bekheyr’ или ‘sobh bekheir’ што значи „добро утро“.

Оваа фраза доби одреден сообраќај во заедницата што зборува англиски благодарение на нејзината употреба во многу филмови во ТВ емисии. Користење на арапската азбука, ‘sobh bekheyr’ или ‘sobh bekheir’ што личи на: ‘صبح بخیر.’

 

Ви благодарам

 

Друг збор што може да го препознаете на персиски е ‘mamnoon’ или „благодарам.“ Многу ресторани од Блискиот Исток го користат овој збор, а некои се дури и именувани ‘Mamnoon.’ Овој збор изгледа како ‘ممنون خیلی’ со арапска азбука.

 

Збогум

Сега кога знаете како да се поздравите на фарси, сакате да преведете „збогум“ од англиски на персиски или англиски на фарси? Рече, “Khodahafez.” Овој збор е напишан како, ‘خداحافظ.’

 

Извини ме

Ако сакате да привлечете нечие внимание или да поминете покрај друга личност, користете го преводот „извинете“ од англиски на персиски или од англиски на фарси,' што е ‘bebakhshid.’ Ако случајно треба да го напишете овој збор, изгледа како, ‘ببخشید.’

 

Познати персиски писатели

Ако сакате да читате малку персиски, можеби ќе сакате да започнете со некои од најпознатите персиски писатели - мистичните поети Хафиз и Руми. Бидејќи овој јазик често се смета за еден од најубавите јазици во светот, Не е ни чудо што толку многу познати поети пишувале на овој јазик. Ако сакате да вежбате да преведувате англиски на персиски, секогаш можеше да се обидеш да напишеш песна на персиски јазик.

Читањето книги напишани на други јазици е одлично совет за учење нов јазик.

 

Руми

Руми е најпознатиот мистичен персиски поет. Неговите песни се преведени на десетици други јазици (вклучувајќи го и англискиот јазик). Што е примамливо кај мистичните поети (особено Руми) е тоа што неговите песни се сметаат и за мудрец совет - освен што се просветителски.

 

„Раната е местото каде што Светлината влегува во вас,“ е еден од неговите најпознати цитати. На персиски, тие
рече, „На него падна зракот на салфестата.

 

Хафез

Друг познат мистик кој пишувал на персиски е Хафез или Кваџа Шамс-уд-Дин Мухамед Ḥāfeẓ-е Ширази или Кваџа Шамс-уд-Дин Мухамед Хафез Ширази.

 

Тој израснал во Шираз, град во Иран и е уште еден поет кој напишал лирски песни кои нуделе мудрец совети на читателите. Иако германскиот писател Гете не бил Иранец, бил под големо влијание на Хафез.

 

Еден од најпознатите цитати на Хафез е, „Научив дека секое срце ќе го добие она за што најмногу се моли“. Сакате да знаете превод од англиски на персиски? Пробајте го во нашата Апликација за превод на гласови.

 

Можете исто така да купите целосна книга со неговите газали (песни), „Целосна книга газали на Хафез,“ ако сакате да ги практикувате преводите од фарси на англиски.

 

Сакате да знаете повеќе вообичаени фрази? Научете како да кажете здраво на други јазици, за да бидете сигурни дека имате се што ви треба за да го направите патувањето, и вообичаени шпански фрази.

 

Сакате да научите повеќе јазици онлајн? Вокре има а Апликација за превод на телугу и онлајн превод на јазик за следново:

Африканс
Албански
Амхарски
Азербејџански
Белоруски
Бугарски
Бурмански
Каталонски
Хрватски
Чешки
Дански
Естонски
Филипински
Фински
Галициски
Хаити
Хинди
Унгарски
Исландски
Индонезиски
Италијански
Корејски
Латвиски
Литвански
Македонски
Малајски
малтешки
Марати
монголски
Непалски
Норвешки
Полски
Португалски
англиско-пенџапски превод
Романски
Српски
Словачки
Словенечки
Превод на шпански јазик
Свахили
Шведски
Таџикистански
Тамилски
Тајландски
Турски
Украински
Урду
Узбекистански
Виетнамски
Велшки

икона

 

 

 

 

 

 

 

 

Земете Vocre сега!