Американски англиски наспроти британски англиски

Некогаш сте се запрашале за разликите помеѓу американскиот англиски и британскиот англиски? Прочитајте за да дознаете зошто говорителите на англиски јазик користат граматички разлики низ целиот свет.

Учењето англиски јазик е доволно тешко самостојно. Кога ќе го земете предвид фактот дека англиските зборови многу се разликуваат помеѓу земјите, региони, држави, и градовите, и учењето нијансирани зборови на англиски јазик понекогаш може да се чувствува невозможно.

 

Британските зборови се разликуваат по значење и контекст од американските зборови. Откријте ја разликата помеѓу американски англиски vs.. Британски англиски - и зошто овие разлики постојат на прво место.

Американски англиски наспроти британски англиски: Историја

Како и многу други земји претходно под британска власт, Америка го усвои англискиот јазик како основен јазик. Сепак, додека американскиот англиски и британскиот англиски ги споделуваат повеќето исти зборови, структура на реченица, и граматички правила, англискиот што повеќето Американци зборуваат денес не звук како британски англиски.

 

Во 1776 (кога Америка ја прогласи својата независност над Британија), немаше стандардизирани англиски речници. (Иако на Самуел Johnонсон Речник на англиски јазик беше објавено во 1755).

 

Првиот англиски речник беше објавен во 1604 (скоро два века откако Колумбо прв патуваше во Северна Америка). За разлика од повеќето англиски речници, Табела на Роберт Кадри по азбучен ред не беше објавена како список на ресурси со сите англиски зборови. Наместо тоа, неговата цел беше да им објасни на readers тврдите ’зборови на читателите кои можеби не ги разбираат нивните значења.

Англиски речник од Оксфорд

На Англиски речник од Оксфорд беше повикан од Филолошкото друштво во Лондон во 1857. Објавено е меѓу годините 1884 и 1928; додатоците се додаваат во текот на следниот век, а речникот беше дигитализиран во 90-тите години на минатиот век.

 

Додека OED ги стандардизираше правописот и дефинициите на зборовите, не направи големи промени во нивниот правопис.

Речник на Ное Вебстер

Првиот речник на Ное Вебстер беше објавено во 1806. Ова беше првиот американски речник, и се разликуваше од британските речници со промена на правописот на некои зборови.

 

Вебстер верувал дека американскиот англиски јазик треба да создаде свој правопис на зборови - зборови за кои самиот Вебстер верувал дека не се во согласност со нивното правопис. Тој создаде нов правопис на зборови што тој го сметаше за естетски попријатен и пологичен.

 

Вклучени се и големи промени во правописот:

 

 • Фрлање на U во некои зборови како боја
 • Напуштање на втората тивка Л со зборови како патување
 • Промена на CE со зборови во SE, како одбрана
 • Фрлање на К во зборови како музика
 • Фрлање на U во зборови како аналогни
 • Промена на S во зборови како дружење во Z

 

Вебстер исто така научи 26 јазици кои се сметаат за основа за англиски јазик (вклучувајќи ги санскритскиот и англосаксонскиот јазик).

Американски Англиски Vs. Разлики во правопис на британски англиски јазик

Разликите помеѓу Американски правопис и британски правопис иницирани од Ноа Вебстер остануваат недопрени до ден-денес. Американците обично не пишуваат зборови како боја со U или зборови како што е музика со K на крајот.

 

Го испуштаме и второто тивко L со зборови како патување и правопис одбрана и напад со SE наместо CE.

 

Британскиот англиски јазик во суштина го користи правописот на зборовите од јазикот што тие го донеле. Овие зборови, наречени заемни зборови, сочинуваат скоро 80% на англиски јазик!

 

Јазици Англискиот има „позајмено“ зборови од вклучи:

 

 • Африканс
 • Арапски
 • Кинески
 • холандски
 • Француски
 • Германски
 • Хебрејски
 • Хинди
 • Ирски
 • Италијански
 • Јапонски
 • латински
 • Малајски
 • Маори
 • Норвешки
 • Персиски
 • Португалски
 • Руски
 • Санскрит
 • Скандинавски
 • Шпански
 • Свахили
 • Турски
 • Урду
 • Јидиш

 

Американски Англиски Vs. Британски англиски Разлики во изговорот

Главните разлики помеѓу начинот на кој Американците ги изговараат зборовите и начинот на кој Британците ги кажуваат се прилично очигледни дури и за необучено уво. Сепак, постои специјализиран, стандардизирана разлика во изговорот на англиските зборови.

 

Да бидат работите повеќе збунувачки, Граѓаните на Соединетите држави немаат само еден вид на акцент - а исто така има и варијации на британските акценти, во зависност од тоа каде живеете во Обединетото Кралство.

Изговор на буквата А.

Една од најчестите разлики во изговорот помеѓу американскиот и британскиот англиски јазик е буквата А.. Британците обично го изговараат како „ах“, додека Американците го изговараат како посилно; Како звучи повеќе како оние во зборот акк отколку се гнаси.

Изговор на буквата Р

Исто така, Британците не ја изговараат буквата R кога на неа и претходи самогласка, како на пример во зборовите парк или коњ. (Иако, во зависност од тоа од каде сте во САД, можеби нема да изговараш РС. Во некои делови на жителите на Масачусетс паѓаат РС, исто така).

Граматички разлики

Американскиот и британскиот англиски не се разликуваат само во правописот и изговорот. Постојат и граматички разлики помеѓу двете, исто така.

Една од главните разлики е што Британците го користат сегашното совршено време повеќе отколку Американците. Пример за сегашно совршено време би бил, „Том никаде не може да ги најде своите чевли; тој се откажа од наоѓање “.

 

Единствените глаголи секогаш ги следат колективните именки на американски англиски јазик. На пример, Би рекле Американците, „Стадото мигрира на север,“Додека Британците велат, „Стадото мигрира на север“.

Разлики во вокабуларот

Вокабуларот може да варира во различни држави, градови, и региони само во една земја. Значи, не е изненадување што американскиот вокаб е многу различен од зборовите на вокаб што се користат преку езерцето. Некои од најчестите зборови што Британците ги користат поинаку отколку што ги вклучуваат Американците:

 

 • Чипови (помфрит)
 • Банкарски празник (федерален празник)
 • Скокач (џемпер)
 • Моментална сметка (сметка за проверка)
 • Корпа за прашина (Канта за ѓубре)
 • Рамен (стан)
 • Поштенски код (поштенски код)
 • Обезмастено млеко (обезмастено млеко)
 • Бисквит (крекер)

Други заеднички разлики во англискиот јазик

Значи, која форма на англиски јазик е точна? Додека постои забележителна разлика помеѓу сорти на англиски јазик (особено помеѓу англискиот јазик што се зборува во У.К.. и САД), Други заеднички разлики во англискиот јазик.

 

Бидејќи светски познати ТВ-емисии се снимаат во САД, многу луѓе кои учат англиски како втор јазик учат американски англиски јазик. Сепак, затоа што британската империја колонизираше голем дел од светот, Други заеднички разлики во англискиот јазик.

 

Други области во светот каде англиски правопис, вокаб, Други заеднички разлики во англискиот јазик.

 

Земете Vocre сега!