Këshilla për të mësuar një gjuhë të re

Mësimi i një gjuhe të re duket si një detyrë shqetësuese -- megjithëse nuk është kështu, për sa kohë që ju e dini se çfarë po bëni. Për fat të mirë, ne kemi qenë rreth rodeos në gjuhën e dytë disa herë dhe kemi disa këshilla për të mësuar një gjuhë të re që do t'ju bëjë të rrjedhshëm në asnjë kohë.

Mësimi i një gjuhe të re duket si një detyrë shqetësuese — megjithëse nuk është kështu, për sa kohë që ju e dini se çfarë po bëni. Për fat të mirë, ne kemi qenë rreth rodeos në gjuhën e dytë disa herë dhe kemi disa këshilla për të mësuar një gjuhë të re që do t'ju bëjë të rrjedhshëm në asnjë kohë.

 

Mësoni një Këshillë të Gjuhës së Re #1: Filloni të Vogël

Kulla e Babelit nuk u ndërtua brenda një dite (me falni, na u desh!). Mos e mbingarkoni veten duke u përpjekur të mësoni shumë menjëherë. Filloni ngadalë. Copë mësimet tuaja.

 

Mësoni një Këshillë të Gjuhës së Re #2: Së pari shqiptimi i thonjve

Ershtë më vështirë të mësosh shqiptimin e pahijshëm sesa të mësosh shqiptimin e saktë herën e parë. Mos u mundoni të shëndoshni fjalët; dëgjojini ata ndërsa shikoni fjalën. Shkarkoni një përkthyes i gjuhës audio, siç është aplikacioni Vocre, në dispozicion në Google Play për Android ose Dyqani i Apple për iOS – nëse keni nevojë për ndihmë në shqiptimin e fjalëve.

 

Mësoni një Këshillë të Gjuhës së Re #3: Mësoni të krijoni zakone të mira

Sipas studiuesit të zakoneve James Clear, duhet të bëni katër gjëra për të zhvilluar zakone të mira:

 

Bëje të lehtë

Bëni mësimin e një gjuhe sa më të lehtë të jetë e mundur duke caktuar kohën për të studiuar; qëndroni në orarin tuaj dhe vendosni sa kohë dëshironi të shpenzoni për të studiuar. Të mësuarit si të thuash pershendetje ne gjuhe te tjera ose fraza të zakonshme spanjolle është më e lehtë sesa të mësosh të gjithë gjuhën në të njëjtën kohë.

Bëni Atraktive

Bëni argëtim të mësuarit të gjuhëve të reja! Hidhni netë me tema; nëse jeni duke mësuar spanjisht, ftoni mysafirë për darkë. Shërbeni ushqim dhe verë spanjolle. Mësoni si të bëni kokteje spanjolle, si sangria. Luaj muzikë nga rajone të ndryshme.

Piggyback It

Gjithmonë studioni gjuhën tuaj të re pas një zakoni që keni zotëruar, të tilla si ngrënia e mëngjesit ose pastrimi i dhëmbëve. Sa herë që lani dhëmbët, truri juaj do ta dijë automatikisht se është koha për mësimin tuaj të gjuhës.

Bëjeni çdo ditë

Zakonet e reja janë një praktikë e përditshme. Harrojeni një ditë? Harrojeni zakonin tuaj të ri! Mundohuni të shtoni në mësimin e djeshëm në vend që të mësoni materiale të reja çdo ditë, gjithashtu. Ju do të përfundoni duke e ‘copëtuar’ mësimin tuaj në copa më të vogla — në vend që të marrë përsipër shumë menjëherë.

Mësoni një Këshillë të Gjuhës së Re #4: Zbuloni arsyen tuaj

Kur ju kujtohet pse po bëni diçka, është thjesht më e lehtë për ta bërë atë. Ndoshta ju doni të mësoni frëngjisht sepse po bëni një udhëtim rrugor nëpër fshat francez. Ndoshta është ai promovim i ri në punë që po nxit zjarrin tuaj në gjuhën e dytë. Cilado qoftë arsyeja juaj, shkruajeni dhe shikojeni shpesh për të qëndruar i motivuar.

Mësoni një Këshillë të Gjuhës së Re #5: Shkarkoni një aplikacion për përkthim

Ka arsye të panumërta pse një aplikacion përkthimi mund të ju ndihmojë të mësoni një gjuhë të re. Por dy të parët janë:

 

  • Mësoni fjalë të reja në lëvizje
  • Shqiptimi i gozhdave

 

Do të pyesni në mënyrë të pashmangshme se si të thoni fjalët e përditshme në gjuhën tuaj të re gjatë gjithë ditës tuaj. Në vend që t'i shikojmë këto fjalë lart, ne rekomandojmë të kontrolloni faqen tonë aplikacioni për mësimin e gjuhës në vend të kësaj dhe duke i kursyer ato për kohën e studimit në të ardhmen.

 

Një tjetër arsye e shkëlqyeshme për të shkarkuar një aplikacion? Ju mund të shikoni e saktë shqiptimi i fjalës për referencë të lehtë. Shumë aplikacione falas nuk janë të sakta kur bëhet fjalë për shqiptim (ne po ju shikojmë, Përkthe me Google).

Mësoni një Këshillë të Gjuhës së Re #6: Lidh foljet më të mençura — Jo më e vështirë

Në vend që të mësojmë përmendësh bashkime foljesh, mësoni se si të bashkoni secilën fjalë manualisht kur filloni të mësoni për herë të parë një gjuhë. Ju do të vini re një model kur bashkoni foljet, dhe të mësuarit e modelit (në vend që të mësojmë përmendësh çdo bashkim) do t'ju ndihmojë të thyeni kodin e bashkimit të asaj gjuhe.

Mësoni një Këshillë të Gjuhës së Re #7: Shikoni shumë TV

Më në fund, një arsye për të parë ton TV! Ne rekomandojmë të shikoni shfaqjen tuaj të preferuar (zgjidh një episod që e ke parë një mijë herë dhe e di komplotin përmendsh). Ndryshoni audion në gjuhën tuaj të zgjedhur dhe filloni ta shikoni! Nëse sapo keni filluar të mësoni gjuhën tuaj të re, mos ngurroni të aktivizoni titrat në anglisht për referencë të lehtë. Ose, shikojnë një shfaqje në gjuhë të huaj.

Mësoni një Këshillë të Gjuhës së Re #8: Lexoni Librat tuaj të Fëmijëve të Preferuar

Librat për fëmijë janë pak më të lehtë për tu përkthyer sesa romanet për të rritur. Filloni duke lexuar “The Little Prince” në frëngjisht ose “Where the Wild Things Are” në portugalisht. Atëherë, përparim në “Harry Potter” seri ose “The Boxcar Children.” Ju do të rilexoni librat e fëmijëve tuaj të preferuar ndërsa mësoni fjalorin e ri.

Mësoni një Këshillë të Gjuhës së Re #9: Gjeni një shok studimi për shkëmbimin e gjuhëve

Dëshironi të mësoni spanjisht bisedor, Frëngjisht, Gjermanisht ose mandarin? Merrni një shok studimi në valutë të huaj! Do të mësoni se si e bëjnë vendasit — të gjitha duke bërë miq të rinj.

Mësoni një Këshillë të Gjuhës së Re #10: Zhytuni në gjuhën tuaj të re

Mënyra më e mirë për të mësuar me të vërtetë një gjuhë të re është të zhytesh në të. Nëse nuk mund të bëni një udhëtim në Kinë këtë muaj, ftoj disa miq që flasin mandarin dhe kërkoju atyre të flasin për një temë në gjuhën e tyre amtare. Vizitoni një rreth ndërkombëtar në qytetin tuaj. Ose, thjesht merrni një gazetë në gjuhën tuaj të dëshiruar dhe filloni të lexoni.

 

Mund të duket e frikshme në fillim, por mos u dekurajoni. Të gjithë ndjehen si një peshk pa ujë kur janë duke mësuar për herë të parë një gjuhë të re. Merre me ngadale, zgjidhni fjalët që dini dhe ruani fjalët që nuk i dini për më vonë.

Nëse jeni drejtuar nga vendi për t'u zhytur në udhëtime, shikoni udhëzuesin tonë në aplikacionet më të mira të udhëtimit për udhëtimet në minutën e fundit.

 

Merrni Vocre Tani!