Превод од англиски на непалски јазик

Need an English to Nepali translation without hiring a professional? Whether you’re studying abroad, trying to learn Nepali for business or need education translation, ве покривме.

Преводот на англиски на непалски се смета за многу покомпликатен отколку преводот на англиски на Шпански или француски. Непалскиот јазик се смета во категорија 4 јазик, што значи дека е подеднакво тешко да се преведат зборови, фрази, и реченици од англиски на непалски, бидејќи е англиски на грчки или англиски на руски.

Добрата вест е дека е полесно да се преведе англиски на непалски отколку што е англиски на кинески или арапски.

 

Непалски јазик

На Непалски јазик се зборува низ Непал и е прв јазик на повеќето локални жители. Исто така има 129 други јазици што се зборуваат во земјата, мнозинството е изведено од индо-арискиот и сино-тибетскиот јазик.

Додека непалскиот е официјален јазик на Непал, и другите први јазици во земјата се исто така признати како „први јазици“. Тој е најчесто говорен јазик во Непал, како што зборуваат скоро половина од жителите; Маитили е втор јазик со најмногу говор (иако само малку повеќе од 10% го зборуваат локалното население). Повеќето јазици во земјата се во опасност да изумрат, бидејќи повеќето јазици не се зборуваат широко низ целата земја.

Непалскиот некогаш бил наречен Кас-Кура и Горхали.

 

Превод од англиски на непалски јазик

Преводот на англиски на непалски е поинтригантен отколку со некои други јазици. Главните дијалекти на непалски вклучуваат:

 

 • Ахами
 • Баитадели
 • Бајханги
 • Бајурали
 • Бери
 • Даделдури
 • Даилехи
 • Даркулали
 • Дарчули
 • Дотели
 • Гандакели
 • Хумли
 • Пурбели
 • Соради

 

Англиски и непалски споделуваат неколку зборови - нешто повеќе 100 Всушност! Ако сте запознаени со непалската азбука и изговори, учењето на овие зборови е полесно од некои други.

Обидувајќи се да научите непалски преку Интернет? Препорачуваме да користите софтвер за машински превод кој има непалска алатка за превод и може лесно да преведува текст на говор, како што е апликацијата Vocre, достапно на Google Play за Android или продавница за јаболка за iOS.

Софтвер, како што е Google Translate или апликацијата за учење јазик на Microsoft, не нуди иста прецизност на англиски превод како платените апликации.

 

Непалски речник

Речникот на Непал содржи повеќе од 150,000 зборови. Буквите се напишани со писмо Деванагари, произлезено од писмо од Брами, и врз основа на Санскрит. Индијанските читатели ќе бидат среќни кога ќе дознаат дека Непалците се читаат од лево надесно (како англиски). Големите букви се напишани исто како и малите букви.

 

Непалски преведувачи

Англиски непалски преведувачи и преведувачки услуги честопати наплатуваат скоро $50 еден час. Ако се обидувате да преведете едноставни текстови, препорачуваме да го внесете текстот во софтверска програма или апликација за превод на јазик.

Проверете ја нашата алатка за онлајн превод што може да ви помогне да научите основни зборови и фрази, како здраво на други јазици.

 

Повеќе онлајн превод

Ние нудиме повеќе онлајн превод на следниве јазици:

 

 • Албански
 • Андроид
 • Арапски
 • Бенгалски
 • Бурмански
 • Чешки
 • Дански
 • холандски
 • Гуџарати
 • Хинди
 • Корејски
 • Малајаламски
 • Марати
 • Полски
 • Португалски
 • Шведски
 • Тамилски
 • Телугу
 • Панџаби
 • Урду

Земете Vocre сега!